Hoppa till huvudinnehåll

Opinionsnämnden friar Svenska Yle för artikel om silvervatten

Silvervattnet får mörkare färg ju starkare det blir.
Silvervattnet får mörkare färg ju starkare det blir. Bild: Yle/Dennis Storhannus. Nanosilver: a nanoproduct in medical application.,silvervatten

Svenska Yle anmäldes på flera punkter för att arbetet bakom en artikel om silvervatten skulle ha gått fel till. Opinionsnämnden för massmedier, ONM, anser att det inte finns något att klaga på.

I artikeln granskas hur företagare som säljer silvervatten marknadsför sina produkter på sociala medier. I artikeln kan man se inlägg där en företagare uppmanar privatpersoner att ge sina barn kolloidialt silver.

Enligt anmälarna hade Yle brutit mot tolv punkter i journalistreglerna i och med att artikeln publicerades.

ONM ansåg ändå att det fanns orsak att diskutera ärendet på endast två punkter.

Enligt punkt 9 i journalistreglerna ska en journalist arbeta öppet när man plockar fram information.

Enligt anmälningen skaffade redaktören fram information i smyg i en sluten Facebookgrupp. ONM anser ändå att redaktören inte behövde nämna sitt yrke i gruppen eftersom det handlade om att få fram information på ett sedvanligt sätt.

Den andra punkten som behandlades var punkt 27. Den handlar om att man inte får publicera uppgifter om personers privatliv utan lov.

Anmälaren ansåg att Yle bröt mot regeln genom att använda personens profilbild från Facebook utan lov, men enligt ONM kränkte inte publiceringen den berörda personens privatliv.

Därmed anser ONM att Yle inte har brutit mot god journalistisk sed när artikeln publicerades.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes