Hoppa till huvudinnehåll

Optima, åttor och näringsliv möttes på karriärdag i Jakobstad – vill visa på en framtid i regionen

Lena Nyman-Lehtinen.
Lena Nyman-Lehtinen i vimlet av regionens åttor. Lena Nyman-Lehtinen. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

På onsdagen möttes regionens företag och åttor på Optima för att bekanta sig med varandra. - Vi hoppas att de unga får en insikt om att här finns intressanta arbetsplatser i framtiden, säger Lena Nyman-Lehtinen som är ansvarig koordinator på Optima.

För första gången blev de som går i åttan inbjudna på karriärdag, Opti career day på yrkesskolan Optima i Jakobstad. Många hundra ungdomar besökte mässan och på plats fanns drygt 30 företag. Dessutom presenterade Optima sina utbildningslinjer.

Karriärdag på Optima.
Tilda Cederberg och Ottilia Höglund. Karriärdag på Optima. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

Intressant och genomtänkt

Tilda Cederberg och Ottilia Höglund är två av de åttondeklassister som deltog.

- Det är genomtänkt och bra organiserat. Det är program hela tiden och jag blev förvånad över att det finns så många intressanta företag, säger Tilda Cederberg.

- Det är bra att vi får bekanta oss lite med företagen och Optima, säger Ottilia Höglund.

Baltic.
Baltic. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

En framtid i regionen

Även från näringlivets sida hördes nöjda röster. Mässan är viktig säger Håkan Forss som är vd på Alerte och han får medhåll av HR-chef Kenneth Holmgård på Baltic Yachts.

- Det är ett jätteviktigt arbete vi gör i dag. Vi visar för åttorna att det finns en framtid i regionen, säger Holmgård.

Speciellt viktigt är det att möta de ungdomar som tänker sig gymnasiestudier säger Holmgård. De ungdomar som väljer en yrkesutbildning gör sin praktik på de lokala företagen. Det är en kontakt som gymnasiestuderande inte får.

- För Alerte är det viktigt att visa på att vi är ett mångsidigt företag där de unga har chans till jobb inom många sektorer, säger Håkan Forss.

Förhoppningen är att de unga ska stanna i regionen eller komma tillbaka efter avslutade studier på annan ort.

Karriärdag på Optima.
Vilma Sundqvist, Ella Byggmästar, James Mäenpää och Roberto Hagman. Karriärdag på Optima. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

- Det har varit spännande, man har fått se många nya saker, säger Roberto Hagman som går i åttan.

- Det är intressant att få se vad de olika företagen gör, säger James Mäenpää.

Vilma Sundqvist och Ella Byggmästar säger att de kände till de flesta företagen sedan tidigare. Ungdomarna tror att det finns arbetsplatser för dem hos de företag som deltog i mässan. Hos några företag har de redan sökt sommarjobb.

- Jag tycker att Hilltip verkar intressant, säger Roberto Hagman.

- Jag kunde nog tänka mig att söka arbete hos vissa av företagen i framtiden, säger Vilma Sundqvist.

Snellmans monter.
Snellmans monter. Jakobstad

Företagen nappade direkt

För Optima är det första gången man ordnar mässa för åttorna, så det har varit en spännande process säger Lena Nyman-Lehtinen som är ansvarig koordinator för marknadsföring och kommunikation.

Det var inga problem att få varken de unga eller företagen att delta.

- Det är roligt att så många företag har tagit sig tid och verkligen vill träffa ungdomarna för att visa på alla möjligheter som finns i regionen, säger Nyman-Lehtinen.

Karriärdag på Optima.
Karriärdag på Optima. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

Innehåll istället för godis

Företagen har verkligen satsat på unga representanter och innehåll, så som frågesporter och tävlingar, istället för att bara bjuda på godis säger Nyman-Lehtinen.

Från skolornas sida är mässan ett bra komplement till studiehandledningen inför studievalet på nian. Optima bjuder in samkommunernas nior på besök, men nu får även åttorna veta vilka studielinjer som finns och även bekanta sig med byggnaden.

Nyman-Lehtinen säger att det är en god idé att ordna mässan för 14-åringar. De funderar ganska mycket på vilket yrke de ska välja.

- Då är det bra att de får den insikten att här finns intressanta företag och arbetsplatser i framtiden, oavsett om jag väljer högskole- eller yrkesstudier, säger Nyman-Lehtinen.

Blev inspirerade

Ottilia Höglund och Tilda Cederberg planerar att bli arkitekt respektive psykolog, inga yrken man lär sig på Optima. Men det var ändå intressant att besöka mässan.

- Vi blev så bra bemötta så det var verkligen roligt att delta, säger Cederberg.

Ottilia Höglund tyckte att Optimas egen presentation var bra.

- Många som inte riktigt vet vad de vill bli blev riktigt inspirerade och jag tänkte också att den och den linjen kunde vara roliga att prova på, säger Höglund.