Hoppa till huvudinnehåll

Sandhamnbo: "Vi lämnar ytterdörren olåst där hemma" – Politiker är emot att bygga om Sandhamn till bostadsområde

Det är Helsingfors sydligaste ställe, kopplat till fastlandet med en bro. Sandhamn. I nuläget finns Försvarsmaktens garnison på ön och obehöriga har inte tillträde dit. Men hur ska det se ut i framtiden? Enligt politikerna ska Sandhamn förbli militärområde.

I Yles valkompass ställdes riksdagsvalskandidaterna frågan "Försvarsmakten bör avstå från militärområdet på Sandhamn så att man kan bygga bostäder där i stället".

Största delen av kandidaterna var emot idén.
Hela nittio procent av Svenska folkpartiets, Kristdemokraternas, Sannfinländarnas, Blå framtids och Samlingspartiets kandidater ställde sig negativa till att Sandhamn skulle bli bostadsområde.

Inom alla partier fanns ändå några som delvis var positivt inställda till idén.

Däremot var ungefär hälften av De grönas, Socialdemokraternas och Vänsterförbundets kandidater för idén.

Inom Vänsterförbundet fick idén allra högst stöd. Där var sextio procent av kandidaterna för idén om att bygga om Sandhamn till bostadsområde.

Försvarsmakten bör avstå från militärområdet på Sandhamn så att man kan bygga bostäder där i stället
Försvarsmakten bör avstå från militärområdet på Sandhamn så att man kan bygga bostäder där i stället

Familjär stämning bland 500 invånare

Eftersom ön i nuläget är helt i Försvarsmaktens besittning, kommer ingen över bron utan att bli stannad av militärpoliserna. Har man inget formellt ärende så kommer man inte in.

Inte ens via satellitbilder kan man få sig en klar bild av hur ön ser ut, eftersom satellitbilderna är mycket grynigare än för omkringliggande områden.

I dagsläget bor ändå omkring 500 personer på Sandhamn, utöver de 1 600 beväringar som tjänstgör där.

Alla bostäder där tillhör Försvarsmakten, vilket betyder att alla som bor på ön själva jobbar eller har en familjemedlem som jobbar inom Försvarsmakten.

Tiina Pulkkinen flyttade till Sandhamn år 2009.
Hon jobbar på en skola i Brändö, men eftersom hennes man jobbar med transport för Försvarsmakten bor familjen på ön.

– Det är som en liten by, man känner nästan alla som bor på ön, säger Pulkkinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Finlandssvenska storprojekt startar med ilfart

  Språkstrategi och vårdöversättning får fart i nya budgeten.

  Nu börjar det hända saker snabbt, lovar Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Den gångna veckans budgetmangling reserverade mer än en miljon euro i nya pengar för satsningar på finlandssvenska. Vård på svenska, intressebevakning och en ny språkstrategi hör till nyheterna.

 • Julie Ebbe: Mitt klimatavtryck är fem gånger större än vad det borde vara - och nu ska det ner

  Julie Ebbe deltar i Vandas projekt för mer hållbara val.

  Fem ton koldioxid per person per år - så stort är det klimatavtryck som mitt hushåll avger. Det kommer att kräva en hel del jobb för att nå målet på 0,7 ton per person per år, där det ska ligga år 2050 om vi vill bromsa klimatuppvärmningen. Och det vill åtminstone jag. Därför deltar jag i Vanda stads hållbarhetsprojekt där mitt och ett tjugotal andra hushåll ska lära oss att göra mer klimatsmarta val.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.