Efter en lång och mörk vinter växer sig längtan efter vårgrönskan i takt med att dagarna blir längre och ljusare. Vi nordbor får dock ge oss till tåls och vänta på vårens ankomst i naturen. Men det finns en genväg – drivkvistar.
Ta in kvistar av björk, äppel, spirea eller vad som helst av lövfällande buskar och träd. Snitta, sätt i vatten och vänta på vårens mirakel – späd grönska och mössöron.

När lyckas det?
Tidpunkten varierar lite för olika buskar och träd men allmänt kan man säga att i slutet av februari när den värsta vinterkylan släppt är det dags att ta in de första kvistarna.
Börja gärna med buskar och träd som bara ger bladgrönska och vänta lite längre med blommande kvistar som till exempel äppelträd.
Hur gör jag om jag är pollenallergiker?
- Vide och sälg är de besvärligaste kvistarna för pollenallergiker.
- Vill du ta in vide kan du ta dem när de gått i blom och ställa dem i en vas utan vatten. Då torkar de och kan hålla i många år.
- Björk- och alpollen kan också besvära, men ta bort deras hängen så kan du njuta av deras mössöron.
- De andra kvistarna vi tipsat om brukar inte besvära pollenallergiker, men är du känslig så provar du dig fram.
Hur gör jag?
Sätt sekatören i fickan och ta en tur ut i trädgården eller naturen. Klipp de kvistar du vill driva och ta med dem in.
Om temperaturen utomhus ligger mycket på minus (ca 15-20 minusgrader) så rekommenderas att man inte tar in kvistarna i rumstemperatur direkt.
Har du möjlighet så placera kvistarna i ett lite svalare utrymme som ett förråd det första dygnet innan du tar in dem i rumsvärmen.

Kvistarna behöver en lite försiktigt upptining som mildrar temperaturchocken och gör att de får en bättre start. Men alla har inte möjlighet att ”väcka” kvistarna på det här sättet. Ett bra alternativ är att sätta kvistarna i riktigt kallt vatten, med lite snö eller is i vasen.
Snitta alltid kvistarna med en vass kniv
Efter det första dygnet när kvistarna acklimatiserat sig ska man snitta kvistarna, precis som snittblommor. Dessutom behöver man byta det kalla vattnet till riktigt varmt vatten.
Tillsätt gärna en dos hållbarhetspreparat för snittblommor. Hållbarhetspreparatet innehåller näring och desinfektionsmedel som hjälper till att utveckla knopparna.
Ett alternativ till hållbarhetspreparat är lite socker och antingen ättika eller några droppar klorit i vattnet. En lämplig giva på en liter vatten är 1-2 tsk socker och tre till fyra droppar klorit eller en halv tesked ättika.

Byt vattnet i vasen med några dagars mellanrum, tvätta vasen och tillsätt alltid varmt vatten och hållbarhetsmedel. Snitta kvistarna på nytt med kniv. Placera kvistarna på ett ljust och varmt ställe.
Hur lång tid tar det?
Väntetiden innan den först grönskan syns varierar stort. Viss sorter grönskar på en vecka och andra behöver två till tre veckor innan de först livstecknen syns.

Snabba kvistar grönskar på en vecka
Spirea, måbär och blåbär är bra exempel på kvistar som grönskar väldigt fort. Måbären har ofta tidigt på vintern redan små gröna knoppar utomhus. Blåbären går snabbt i blom och därefter kommer bladen. Blåbärskvistar kan man ta in redan till jul och få små späda gröna blommor till julbordet.

Medelsnabba kvistar grönskar efter två till tre veckor
Hit hör största delen av våra lövträd som björk och al. Prydnadsäppelträd, apel och körsbärsträd hör också till den här kategorin. Röda vinbärskvistar grönskar snabbt och går i blom.

Långsamma kvistar behöver tre veckor och mera
Till den här kategorin hör blommande kvistar som äppelträd och syren. Äppelkvistar ska man inte ta för tidigt, då blommar de inte alls. Asp och ek hör också till de lånsgsamma arterna.

Observera naturen
Följ med hur växterna i naturen och trädgården vaknar på våren. Det ger en vink om vilka kivstar som är de första du kan ta in och som grönskar snabbt. Pröva dej fram till dina favoriter.
En enkel tumregel är att yngre kvistar grönskar snabbare än gamla och kolla alltid att kvisten är vid liv och inte torkad.

Pyssla om dina kvistar och njut av vårens underverk.
Owes komihåg om vårkvistar
- Väck kvistarna långsamt, tänk på temperaturskillanden ute och inne.
- Snitta alltid kvistarna med en vass kniv.
- Använd hållbarhetspreparat för snittblommor eller tillverka själv.
- Använd riktigt med varmt vatten till kvistarna efter det första dygnet.
- Byt vattnet med några dagars mellanrum, det här påskyndar kvistarnas utveckling och håller vattnet rent.
- Ställ kvistarna på ett ljust och varmt ställe.
Mer från programmet
- Fixa påskgräs snabbt och enkelt av garn, så håller det sig grönt och fint i många år
- Njut av en avslappnande långfrukost med hälsosam kallgröt och smakrika färggranna vegetariska röror
- Sticka en Strömsötröja – Lee har designat ett nytt mönster med inspiration från Strömsöverandans snickarglädje
- Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan
- Lee och Camilla återanvänder kakformar och gör fågelburar med luffarslöjd – här får du tips på dekorationer som lätt kan varieras enligt årstid