Hoppa till huvudinnehåll

Skadedrabbat HPK trotsade oddsen och kvitterade matchserien efter nytt förlängningsdrama: ”Spelare efter spelare föll bort under dagens lopp”

HPK firar det avgörande målet.
HPK firar Robert Leinos avgörande mål. HPK firar det avgörande målet. Bild: All Over Press HPK

Robert Leino blev stor matchhjälte i Tavastehus på torsdagskvällen då han pangade in 2–1 i förlängning och samtidigt kvitterade semifinalsserien till 2–2 i matcher mot Tappara. HPK saknade fem spelare i matchen.

Det var ett skadedrabbat HPK som stod värd för Tappara på torsdagskvällen. En hel kedja av HPK-spelare saknades nämligen från laguppställningen.

Backarna Miro Karjalainen och Niklas Friman samt anfallarna Teemu Turunen, Niclas Lucenius och Valtteri Puustinen saknades på grund av olika orsaker.

Den stora boven? En influensavåg som svept över Tavastehuslaget.

Men avbräcken hindrade inte HPK från att kvittera matchserien på hemmais. Robert Leino agerade matchhjälte då han pangade in segermålet i den första förlängningsperioden.

– Jag såg att jag åkte mot Tomas Zaborsky och insåg att jag var tvungen att klämma gasen i botten för att komma till skott, berättar Leino för STT efteråt. Leino och Zaborsky spelade samtidigt i HIFK för några år sedan.

"Visade karaktär"

HPK-lotsen Antti Pennanen hade också all orsak att le efter segern.

– Jag är oerhört stolt över killarna, de visade karaktär med tanke på förutsättningarna. Uppladdningen var minst sagt udda då spelare efter spelare föll bort under dagens lopp, berättar han.

Det var HPK som var först att näta i matchen. Lagets effektivaste slutspelsspelare, backen Petteri Nikkilä, pangade in 1–0-målet i 5-mot-3 i början av den första perioden.

Kvitteringen kom i form av Teemu Suhonen i början av den andra perioden. Målet var Tapparaspelarens första i slutspelssammanhang.

– Vi blev bättre och bättre under matchens gång och den tredje perioden var vår bästa. Vår formkurva pekar fortfarande uppåt. Resan fortsätter, summerar Tapparalotsen Jukka Rautakorpi.

Resultat, ishockeyligan:

HPK – Tappara e.fl. 2–1 (1–0, 0–1, 0–0, 1–0)
3.54 Petteri Nikkilä (Markus Nenonen-Jere Innala) 1–0 pp2
24.07 Teemu Suhonen (Kristian Kuusela-Jan-Mikael Järvinen) 1–1
63.41 Robert Leino (Petteri Nikkilä) 2–1

Målvakter
Emil Larmi, HPK 14+7+7+0=28
Christian Heljanko, Tappara 18+6+6+0=30

Läs också