Hoppa till huvudinnehåll

Stödet för Sannfinländarna fortsätter att öka - nu högre än för Samlingspartiet

Partimätningsresultat april 2019
Partimätningsresultat april 2019 politik,partier

Yles sista mätning inför valet visar att partierna i täten ligger allt närmare varandra. Socialdemokraterna håller ledningen, men väljarstödet och marginalen till de övriga partierna har krympt. Sannfinländarna är näststörst i mätningen.

Det blir allt svårare att förutspå vilket parti som kommer att bli störst i valet. Inget parti ser ut att få över 20 procent av rösterna.

Sannfinländarna ökar stadigt och ser nu ut att ha passerat Samlingspartiet i popularitet. Om rösterna på söndagen faller som i Yles partimätning blir Sannfinländarna Finlands näststörsta parti.

Det förutsätter ändå att de som stöder partiet verkligen går och röstar. Mest bygger Sannfinländarnas opinionsframgång på att personer som tidigare valskolkat säger att de tänker rösta på partiet. Om många av dessa ändå väljer soffan kommer stödet inte att bli så högt som i mätningen.

Kontroversiella åsikter leder till lögner

Sannfinländarnas problem är de många osäkra väljarna, som är fler än hos något annat av de stora partierna. Partiet borde klara av att aktivera alla sina potentiella väljare.

Å andra sidan strömmar också väljare som tidigare har röstat på Centern, Samlingspartiet och i viss mån Socialdemokraterna till Sannfinländarna.

Internationell forskning visar också att personer med kontroversiella politiska uppfattningar ibland ljuger i opinionsmätningar.

- Både inför presidentvalet i USA 2016 och inför brexitomröstningen lät folk helt enkelt bli att berätta sin åsikt. Många som röstade på Donald Trump påstod i enkäter att de skulle rösta på Hillary Clinton, många som röstade för brexit lät förstå att de stödde EU, berättar forskningschef Tuomo Turja vid Taloustutkimus.

Om finländska väljare gör på samma sätt, kan stodet för Sannfinländarna vara underskattat.

Socialdemokraternas försprång krymper

Samtidigt som stödet för Sannfinländarna växer, dalar Socialdemokraternas siffror. Med undantag för en liten pik i februari har SDP backat sedan oktober i fjol.

Tuomo Turja säger att det är normalt inför ett val.

- Kampen blir allt hårdare när valdagen närmar sig. Ofta går det så att det största partiets försprång minskar i de sista partimätningarna. Med tanke på det är SDP:s nedgång inte överraskande. Också andra mätningar har pekat åt samma håll.

Socialdemokraterna läcker väljare i ungefär i lika hög grad till Sannfinländarna, De gröna och Vänsterförbundet. Samtidigt överger andra väljare Sannfinländarna för något av de andra partierna. Både Sannfinländarna och SDP har ofta svårt att få sina potentiella väljare rösta.

De gröna läcker till De små

Vilket parti som blir störst kan också bero på hur det går för Samlingspartiet, vars nedgång nu ser ut att plana ut. Samlingspartiet har ofta varit bättre på att aktivera sina väljare än Sannfinländarna och SDP.

Både Samlingspartiet och SDP har dessutom fått en del nytt stöd av De grönas tidigare väljare. Klimatdebatten har blivit allt mer polariserad, vilket ser ut att ha drivit en del väljare att överge De gröna. Andra har sökt sig till något av de små partierna, i många fall Piratpartiet.

Svenska folkpartiet ser ut att kunna göra ett ungefär lika bra val som senast. I Egentliga Finland riskerar partiet ändå att förlora sitt mandat.

Samtidigt är det bra att minnas att många av väljarna inte ännu beslutat hur de ska rösta. Med så små marginaler mellan partierna kan vi stå inför överraskningar på söndagen.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.


Läs mera:

Analys: Osäkra väljare avgör, regeringsalternativen börjar ta form - här är fem hållpunkter inför valet

Inget parti får ett väljarstöd på över 20 procent i den nyaste mätningen. Den verkliga kampen handlar snarast om vem som blir näststörst, sammanfattar Svenska Yles politiska reporter Marianne Sundholm läget inför söndagen.

Val