Hoppa till huvudinnehåll

Ströhö i toner lämnar skolhuset i centrum av Borgå: "Det är en stor nostalgisk känsla när man står på scen sista gången"

Ströhö i toner ordnades för sista gången i Strömborgska skolans gamla byggnad i centrala Borgå. Salen var fylld till sista plats och stämningen var på topp.

En halv timme före skolelevernas musikshow strömmar redan publiken till. 16 år gamla Nicolina Blomander tycker det ska bli spännande att stå på scen, men det blir inte för nervöst eftersom eleverna har en så bra gruppanda. Hon tycker det känns nostalgiskt att Ströhö i toner för sista gången ordnas i det gamla skolhuset.

- Man har själv gått här i skolan i tre år och sen kommer den inte att finnas här mera. Det är en stor nostalgisk känsla att stå där på scenen för sista gången. Man är nog gråtfärdig när man står där, säger Nicolina Blomander.

Två ungdomar framför en scen
Linus Grönroos, 15 år och Nicolina Blomander 16 år uppträder på Ströhö i toner. Två ungdomar framför en scen Bild: Yle/Helena von Alfthan Strömborgska skolan,nicolina blomander

Ströhö i toner tycker Nicolina Blomander är en viktig chans för eleverna att visa vad de kan.

- Det är en möjlighet för eleverna att uppträda och visa vad de kan inom musiken. Lärarna får se vad eleverna kan inom musiken. Synd är det att det inte finns något liknande inom konst, säger Blomander som ska uppträda med låten “Always remember us this way” av Lady Gaga.

Linus Grönroos går också i nian. Han ska inte bara sjunga på scen, utan också spela gitarr, trummor, tamburin och koklocka. Grönroos tycker Ströhö i toner är ett bra sätt att få nya vänner.

- Man lär känna andra människor. Såna som man kanske inte annars skulle ha tänkt på att umgås med. Att lära känna nya mänskor som ger helt nya möjligheter är jättebra, man kan ha jätteroligt, säger Linus Grönroos.

folk som uppträder i motljus
folk som uppträder i motljus Bild: Yle/Helena von Alfthan Strömborgska skolan,ströhö i toner

I mitten av salen sitter musiklärarna Rolf Danielsson och Mathias Oljemark vid mixerbordet.

När Ströhö i toner ordnades första gången 1984 var Rolf Danielsson redan med. Han och Micke Furustam tog initiativet till elevernas egen show.

- Speciellt för i år är att här är tre låtar av Abba. Eleverna väljer själva låtarna. Vi hör också en låt av Metallica. Det är speciellt för i år att klassikerna finns kvar, säger Rolf Danielsson.

Män bakom mixerbord i fullsatt sal
Jonas Blomqvist bakom mixerbordet, bredvid musiklärarna Rolf Danielsson och Mathias Oljemark. Män bakom mixerbord i fullsatt sal Bild: Yle/Helena von Alfthan Strömborgska skolan,rolf danielsson

Danielsson säger att det känns vemodigt att Ströhö i toner för sista gången ordnas i det gamla skolhuset. Strömborgska skolan ska flytta till en ny skolbyggnad väster om ån och bli en enhetsskola för årskurserna 1-9.

- Om det blir ett Ströhö i toner som fortsätter där så är jag ganska säker på att det fortsätter i högstadiets regi. Det är redan så stort att vi inte kan börja plocka något mer hit. Här är tolv nummer plus den första och sista låten och det är alldeles tillräckligt långt, säger Rolf Danielsson.

Mathis Oljemark har tidigare jobbat som musiklärare vid Strömborgska skolan. Nu jobbar han på en skola i Sibbo, men återvänder ändå varje vår till Ströhö i toner.

- Jag hade svårt att släppa det här. Det hör lite till vårtraditionerna att man ännu får vara med här och jobba med ungdomarna och ha roligt med dem på torsdagskvällarna, säger Mathias Oljemark.

Scen och stor publik
Sista sången i den här salen Scen och stor publik Bild: Yle/Helena von Alfthan Strömborgska skolan,ströhö i toner

Salen är fylld till sista plats när eleverna rusar upp på scenen för att sjunga signaturmelodin för Ströhö i toner. Mellan låtarna drar eleverna skämt på scenen. Snart är det dags för den första Abba-låten, Gimme! Gimme! Gimme!, och applåderna ljuder högt i salen.