Hoppa till huvudinnehåll

Twizzlar, vingar och pivoterande block – abc i synkrokonståkning inför hemma-VM i finländska framgångsgrenen

Synkrolaget Haydenettes på is 2016.
Synkrolaget Haydenettes på is 2016. Bild: EPA / Justin Lane synkroniserad konståkning,konståkning,the haydenettes

På fredag och lördag tävlar 24 lag från 20 länder om vem som är bäst i världen i en gren där Finland vunnit nio av de hittills utdelade nitton VM-titlarna. Både regerande mästarna Marigold IceUnity och tidigare mästarna Helsinki Rockettes hör till förhandsfavoriterna.

Akrobatik

Till en början bestod synkroprogrammen i huvudsak av kicklines, cirklar, vingar och enkla passeringar. Idag är kravnivån på en helt annan nivå med både akrobatiska element och svåra skridskotekniska stegsekvenser innehållande twizzlar, växelvändningar, öglor, omvända treor, mm.

Biljetter

Då biljetterna till de två tävlingsdagarna i Helsingfors ishall lades ut till försäljning i mitten av oktober, såldes de slut på en timme.

Cirkel

En av synkrons grundformationer. De övriga är linje, vinge och block. Ett pivoterande block innebär att åkarna i rader på fyra gör en unison båge som först vrider inåt, vänder och sedan vrids utåt.

Domare

Tävlingsprogrammens svårighetsgrad fastslås av en teknisk panel bestående av en kontrollant, teknisk specialist och assisterande specialist. Kvaliteten på elementen och programmets presentation bedöms av nio poängdomare.

Element

Kortprogrammet innehåller sex föreskrivna element, friprogrammet tio element, av vilka vissa är valfria (inom relativt bestämda ramar).

Formationsåkning

Sedan grenen landade i Finland på 1980-talet har man på svenska turvis kallat den formationsåkning, precisionsåkning och teamåkning, tills man för några år sen fastslog att den skulle heta synkroniserad konståkning efter engelskans Synchronized Skating.

GOE

= Grade of Execution. Poängdomarna ger kvalitetspoäng för varje element på en skala mellan -5 och +5. Domarna ger också så kallade PCS-poäng (Program Component Score, 0-10 poäng) för skridskoteknik, sammanbindande steg och rörelser, framträdande, komposition och tolkning av musiken.

Hejarop

Till synkrokulturen hör både hejarop och hejarklackar. Genom åren har tusentals åkare haft sitt hem i de finländska topplagen och klubbarnas juniorlag och de ränderna går aldrig ur.

ISU

International Skating Union, konståkningens och hastighetsåkningens internationella grenförbund.

Juniorer

Finland var tidigare totalt dominerande också i junior-VM. I de två första officiella mästerskapen år 2013 och 2015 tog de finländska lagen dubbelsegrar. De två senaste åren har medaljerna gått till två ryska och ett amerikanskt lag.

Klocka

Tävlingstiden i kortprogrammet är höst 2 minuter och 50 sekunder, i friprogrammet 4 minunter +/- 10 sekunder. Det innebär att man bakom kulisserna följer ett strikt minutprogram för när lagen får värma upp på sin dedikerade plats och när de skall in och ut ur omklädningsrummet för att ge rum åt följande lag.

Lyft

I friprogrammet bör det numera ingå två lyft, ett så kallat kreativt element, och ett grupplyft med rotation.

Marigold IceUnity

MIU är regerande världsmästare och Finlands mest framgångsrika synkrolag med sina fem VM-guld och totalt 12 VM-medaljer. Laget representerar Helsingin Luistelijat och tränas sedan 25 år tillbaka av Anu Oksanen.

Synkrolaget Marigold IceUnity jublar efter tävling.
Marigold IceUnity försvarar mästartiteln i Helsingfors. Synkrolaget Marigold IceUnity jublar efter tävling. Marigold (Konståkning),synkroniserad konståkning

No Hold Element

I kortprogrammet måste åkarna utföra en stegsekvens i blockformation utan fattning.

Oksanen, Anu

Legendarisk finländsk synkrotränare, som är känd för sina kreativa och konstnärliga koreografier. Varje höst väntar synkrofans världen över på att få se hennes nya alster.

Paradise

I de 15 första VM-tävlingarna lade fyra nationer beslag på samtliga medaljer: Finland, Sverige, Kanada och USA. I de fyra senaste mästerskapen har ryska Team Paradise tagit medalj varje gång, två guld och två brons. Laget ligger i topp i säsongsbästastatistiken inför VM.

Qualification

Varje år förs en tuff kamp mellan de tre finländska topplagen om vilka två som får delta i VM. Enligt dagens urvalskriterier går den ena VM-platsen automatiskt till det lag som vinner FM, i år Helsinki Rockettes. Den andra platsen går till det lag som före ett visst datum fått de högsta poängen under tävlingssäsongen. I år hängde det på 0,77 poäng då Marigold IceUnity tog den andra VM-platsen framför näsan på fjolårets VM-fyra Team Unique.

Rockettes

Numera Helsinki Rockettes, representerar Helsingin Taitoluisteluklubi. Laget har i över 20 år tränats av Kaisa Arrateig - även känd som hockeyproffsen Mikael Granlunds och Alexander Barkovs sommartränare i skridskoåkning. Helsinki Rockettes har vunnit totalt åtta VM-medaljer, varav guld åren 2008, 2010 och 2011.

Synkrolaget Helsinki Rockettes på isen i VM 2016.
Helsinki Rockettes tog silver i det senaste VM-framträdandet år 2016. Synkrolaget Helsinki Rockettes på isen i VM 2016. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press konståkning,Rockettes,helsinki rockettes

Surprise

Svenska Team Surprise vann den allra första officiella VM-titeln år 2000 och har totalt vunnit sex guld, fem silver och ett brons och är världens hittills mest meriterade synkrolag. Efter hemma-VM 2018, där laget fick nöja sig med silver, lades lagets verksamhet ner, och i år deltar inget lag från Sverige i VM.

Twizzle

Ett twizzle-element är idag obligatoriskt både i kort- och friprogrammet. Twizzle-elementen är tillsammans med passeringarna de element där publiken håller andan och hoppas att inget ska gå på tok.

Unique

Team Unique, Finlands “tredje” lag, har ofta med liten marginal fått finna sig i att bli utan VM-plats. År 2013 föll allt på plats, då Unikit vann både FM- och VM-guld. Laget representerar Helsingfors Skridskoklubb och har i nästan tjugo år tränats av Mirjami Penttinen.

Vinge

Det kanske mest klassiska av synkrons element, mylly på finska. Förr roterade vingarna runt en fast mittpunkt, i år måste kortprogrammet innehålla en 3-vinge, som förflyttar sig över isen samtidigt som den roterar.

Why Not Synchro

Då synkron fått sin status som officiell VM-gren i ISU:s kalender år 2000, väcktes även hoppet om att få in grenen på OS-programmet. Under devisen #WhyNotSynchro har synkrofans världen över propagerat för saken, men utan resultat. Det blev nej både till OS 2018 och 2022.

SeXton

Antalet åkare i varje lag. Då grenen var ung var det inte ovanligt med upp till 30 åkare på isen samtidigt. I takt med att åkfarten ökat, elementen blivit svårare och viljan att få med lag från så många länder som möjligt vuxit, har åkarantalet minskat.

Yle sänder

Fredagens kortprogram (klockan 17.00-20.25) och lördagens friåkning (klockan 13.45-18.10) sänds direkt på Yle Arenan. TV2 bjuder på sammandrag med de bästa programmen klockan 18.00 på fredag och klockan 18.30 på lördag.

Zorro

Zorro. Kärlek. Olympiska spelen. Sjöodjur. Matadorer. Synkroprogrammen berättar ofta en historia, med inspiration och musik ur filmer.

Åkarna

Då synkron introducerades i Finland i mitten av 1980-talet bildades lagen av singelåkare som ville pröva på något nytt och annorlunda. Småningom började klubbarna arrangera synkroverksamhet också för småbarn och av dagens toppåkare har de flesta åkt synkro ända sen de var små.

Äntligen!

I en gren där de flesta slutar senast i 20-årsåldern, är det rätt få förunnat att få tävla i hemma-VM. Det är åtta respektive aderton år sedan de två tidigare upplagorna. Bägge gångerna har hemmalagen tagit medalj, år 2001 vann Rockettes silver och 2011 korades laget till mästare, medan Marigold IceUnity tog silver.

Länder från A till Ö

Australien, Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Kina, Kroatien, Lettland, Nederländerna, Ryssland, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.

I detta sällskap är Finland VM:s i särklass mest framgångsrika nation med totalt 23 medaljer sedan starten år 2000. Tvåa respektive trea i statistiken är Sverige och Kanada, bägge med 12 medaljer.