Hoppa till huvudinnehåll

Finländare konsumerar nästan tio kilo kaffe per person varje år

nainen kaataa kahvia
nainen kaataa kahvia Bild: Ismo Pekkarinen / AOP äldre,kaffe,äldreomsorg,pension,pensionärer

I den finländska matkulturen är kaffet en central hörnsten. Mängden kaffe som konsumeras är däremot något som knappt rör finländarna i ryggen.

I medeltal dricker en finländare knappt tio kilo rostat kaffe. Detta visar statistik från år 2018. Jämfört med år 2017 har konsumtionen stigit med tre procent.

Mängden kaffe som konsumeras är alltså djupt ingrott.

Utbudet av olika kaffesorter har dessutom blivit större. Mataffärens kaffehyllor nästan exploderar av kaffe i olika smaker, rostningsgrader och ursprungsländer.

Trots att det mörkrostade kaffets andel är nästan 25 procent av utbudet föredrar finländarna fortfarande den nationella stoltheten, ljusrostat aromrikt kaffe.

En allt större del av utbudet är etiskt producerat kaffe.

– Bryggkaffe är överlägset populärast i Finland. Olika sätt att tillreda kaffe och nya sorter samt kaffedrycker som ska avnjutas kalla berikar våra kaffevanor och ger omväxling, säger Marleena Tanhuanpää, ombud för Kaffe- och rosteriföreningarna vid Livsmedelsindustriförbundet ETL.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Suomalaiset kuluttavat vuodessa kahvia lähes kymmenen kiloa henkeä kohden skriven av Miikka Kaskinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes