Hoppa till huvudinnehåll

Gränsen för kontaktlös betalning höjs idag - när märks ändringen vid kassan och blir betalkorten osäkrare?

Kontaktlös betalning.
Kontaktlös betalning. Bild: Lehtikuva bankkort,betalkort,Kontaktlöst betalkort

Från och med idag kan man med de flesta bankkort använda kontaktlös betalning för inköp på max 50 euro. Tidigare låg gränsen på 25 euro.

Enligt branschorganisationen Finans Finland är de banker som höjer gränsen idag Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Oma Säästöpankki, Andelsbanken, POP Banken och S-Banken. Sparbanken inför höjningen på måndag och Aktia under april månad.

Men hur påverkar ändringen kunderna? Vi frågade Kirsi Klepp, ledande sakkunnig från Finans Finland.

Hur snabbt kan man få betala sina inköp med kontaktlös betalning upp till 50 euro?

Fastän bankerna har höjt gränsen märks det nödvändigtvis inte direkt vid kassan. Största delen av de betalterminaler som används för kontaktlös betalning behöver möjligtvis uppdateras.

Klepp säger att uppdateringarna börjar i mitten av april. En del av affärernas betalterminaler uppdateras automatiskt medan andra måste uppdateras manuellt.

Under några veckors tid kan man hamna i situationer då kortterminalen godkänner kontaktlös betalning för bara 25 euro, ifall uppdateringen saknas.

Klepp säger att det finns många olika typer av betalterminaler och -system som behöver uppdateras.

Kan man se på kortterminalen om den godkänner den nya gränsen?

Betalningsgränserna syns inte på utsidan. Man kan alltså inte se om gränsen är höjd före man betalar.

Affärerna kan dock meddela om betalgränsens höjning genom till exempel en papperslapp, som också kan användas för att berätta om att kontaktlös betalning inte är möjlig eller att det finns undantag i betalsättet.

Etualalla yleinen maksupääte, jossa lähimaksuominaisuus. Takana näkyy kassan näyttöruutu ja ruokatiskiä
Etualalla yleinen maksupääte, jossa lähimaksuominaisuus. Takana näkyy kassan näyttöruutu ja ruokatiskiä Digitreenit,Yle Oppiminen,NFC-teknik,bankkortsbetalning

Hur påverkas bankkortens säkerhet av den här förändringen?

Kontaktlös betalning är säkrare än vanlig kortbetalning eftersom ingen utomstående kan kika på pinkoden.

Med jämna mellanrum måste man sätta kortet i kortterminalen och knappa in pinkoden. På det här sättet kan man försäkra sig om att betalkortet befinner sig i rätt händer.

Har man i andra länder märkt av någon risk för kortmissbruk?

Ingen ökad grad av kortmissbruk har märkts då gränsen för kontaktlös betalning har höjts. I många länder har gränsen redan höjts eller kommer att höjas inom den närmaste tiden.

Till exempel i Danmark är den övre gränsen för kontaktlös betalning 350 kronor, cirka 47 euro. I Frankrike har gränsen höjts från 20 euro till 30 euro och i Tyskland från 25 euro till 50 euro.

Är det möjligt att en tjuv lyfter pengar från ett kort som har kontaktlös betalning som funktion utan att det märks, till exempel i folkmassor?

Avståndet för kortets läsbarhet är kort. Man måste nästan ta tag i kortet och det ska hållas vid terminalen en stund.

En hand som håller på att ta en rosa spargris.
En hand som håller på att ta en rosa spargris. Bild: Mostphotos stöld,Sparbössa,Spargris,tjuvar

För att få pengarna säger Klepp att innehavaren av kortterminalen måste också ha ett avtal för att kunna ta emot korttransaktionerna och ett bankkonto för att eventuellt kunna ge kompensation. Banken känner också igen sina kunder och vet vem pengarna har gått till.

Nordea är inne på samma linje gällande att minska risken för missbruk.

- Kontaktlös betalning är lätt och snabb, och det säkraste sättet. Vi känner inte till något fall där kortinformationen skulle ha blivit kopierad på någon apparat som finns i allmänheten i syfte för kortbedrägeri. Då man betalar behöver man inte knappa in pinkoden och det minskar risken för att någon försöker stjäla ens pinkoder genom att kika över axeln, säger Valtteri Korhonen, som är ledande ansvarig för Nordeas bankkort i ett pressmeddelande.

Varför har betalgränsen höjts?

Enligt Finans Finland har både handeln och konsumenterna önskat att gränsen höjs eftersom det skulle vara mera användbart.

I medeltal är ett inköp i affären kring 25 euro och vid köp av bränsle cirka 45 euro. Enligt undersökningar av Finans Finland använder 79 procent av finländarna sig av kontaktlös betalning.

Klepp påminner om att man ska vara eftertänksam när man använder bankkortet och förhålla sig till kortet som man gör med kontanter, som förvaras omsorgsfullt. Man ska också minnas att om kortet försvinner kan någon annan spendera pengar med det.

Om man tappar kortet ska man så fort som möjligt anmäla det till banken. Dessutom ska man hålla ett öga på kontot som kortet är kopplad till och se till ifall det finns underliga kontotransaktioner, påminner Klepp.

Artikeln är en översättning av Timo-Pekka Heimas artikel Lähimaksulla voi nyt maksaa ostoksia 50 euroon saakka – mutta joillain maksupäätteillä muutos voi näkyä vasta viikkojen päästä för Yle Uutiset.

Läs också