Hoppa till huvudinnehåll

Hangö stad: Allt gick rätt till i fallet där ett äldre par låg döda hemma

Händer som håller i varandra.
Staden menar att man skötte fallet så som sig bör. Händer som håller i varandra. Bild: Riitta Weijola love

Stadens interna utredning av fallet där två äldre personer hittades avlidna i sitt hem i Hangö är klar. Staden konstaterar att det hela gått till enligt vanlig praxis.

Efter att grannen gjort en orosanmälan har den dokumenterats. Därefter har en tjänsteman kontaktat sonen för att komma överens om ett hembesök.

Tjänstemannen har ändå beslutat att istället göra ett oanmält besök. Sådana görs om det finns en stark oro eller man inte får kontakt med familjen.

Beslut om oanmält besök fattades efter samtal med sonen

Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander förklarar varför det dröjt flera veckor från första samtalet tills hembesöket.

Efter orosanmälan var tjänstemannen i kontakt med sonen per telefon.

Allting baserar sig på den bedömning man gjort vid diskussionen man förde med sonen och de uppgifter man hade vid handen då. Det är alltid lätt att spekulera i efterhand hur man borde gjort

- Det är så man brukar göra när det kommer en anmälan. Man tar kontakt och kommer överens om när man kan göra ett hembesök och kartlägger situationen.

- Om det väcks en stark oro har man rätt att göra ett oanmält besök, förklarar hon.

I det här fallet bedömde man att det fanns belägg för ett oanmält besök?

- Jag kan inte gå in på det eftersom det faller inom vår tystnadsplikt.

Det oanmälda besöket gjordes ändå först flera veckor efter första samtalet. Varför?

- Det baserar sig på det samtal man fört med sonen och hur snabbt det finns behov av ett hembesök. Allt bygger på diskussionen som man fört.

Man kan fatta ett snabbt beslut om ett oanmält hembesök om det anses finnas orsak till stark oro. Med facit på hand – borde man ha klassat det här som ett fall inom kategorin stark oro från början?

- Allting baserar sig på den bedömning man gjort vid diskussionen man förde med sonen och de uppgifter man hade vid handen då. Det är alltid lätt att spekulera i efterhand hur man borde gjort.

Polis och ambulans tillkallades

Vid det oanmälda hembesöket konstaterade man att det enda som fanns kvar att göra var att tillkalla ambulans och polis.

Orosanmälan kom från grannarna då de misstänkte att allt inte stod rätt till eftersom det äldre paret inte synts till på en tid.

Staden samarbetar med polisen för att klarlägga händelseförloppet. Polisen uppgav redan tidigare att den rättsmedicinska undersökningen är gjord och att inget tyder på ett brott.

Familjen har inte hört till hemvårdens klienter och har inte använt sig av stadens service.

12.4.2019 12:32: Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Elisabeth Kajander.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland