Hoppa till huvudinnehåll

HUS har förvarat tusentals patientbilder olagligt i flera år - Valvira: "Inte första gången sådant händer"

stetoskop på arbetsbord
Ur medicinsk synvinkel är det viktigt att spara bilder på patienter för vidare undersökningar. stetoskop på arbetsbord Bild: Yle/Mikael Kokkola Stetoskop,läkarmottagning,läkare

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, har förvarat patientdata olagligt i flera år. Tusentals bilder på patienter har förvarats utanför patientdatasystemet.

Läkarna har kunnat se och behandla bilderna utan att lämna spår, eftersom man inte fört logg över hur bilderna har använts.

Endast den sjukvårdspersonal som vårdar en viss patient får ta del av personens patientdata.

Enligt lagen har patienterna sedan år 2014 haft rätt att veta hur och när man behandlar deras patientdata.

- Det har tagit några år att samla ihop all data på ett och samma ställe sedan lagen trädde i kraft. Vi har över en halv miljon patienter om året och flera miljoner bilder, säger chefsläkare Markku Mäkijärvi vid HUS.

Enligt honom är det ur medicinsk synvinkel viktigt att förvara alla bilder som tas på patienterna.

- De flesta bilderna vi tar är på patienter som till exempel har en hudsjukdom, stora sår, förändringar i vävnader eller liknande, säger Mäkijärvi.

Enligt Mäkijärvi är det möjligt att vissa bilder har funnits utanför patientdatasystemet ännu år 2017.

I nuläget förvaras alla bilder i HUS digitala arkiv, enligt Mäkijärvi.

"Patienter behöver inte oroa sig"

Överingenjör Antti Härkönen på tillsynsmyndigheten Valvira säger att man inte behöver vara orolig för att utomstående skulle ha fått tag på bilderna.

- Liknande fall har skett tidigare, bland annat i Tammerfors år 2017. Det här är alltså inte första gången något sådant här händer, säger Härkönen.

Vilka konsekvenser kommer HUS att få av det här?

- Det är ännu för tidigt att säga. Vi har varit i kontakt med HUS och bett att de beskriver för oss hur det här har kunnat ske och hur situationen har korrigerats. Efter det ser vi sedan om vi behöver vidta fler åtgärder, säger Härkönen.

Efter att den nya dataskyddslagen trädde i kraft i början av året har fler patienter frågat efter sin logginformation, det vill säga hur deras patientdata har behandlats, säger Härkönen.

Det var Lännen Media som rapporterade först om nyheten.

Läs också