Hoppa till huvudinnehåll

Journalist dömdes för ärekränkning efter att ha kallat en fullmäktigeledamot i Uleåborg för nazist och rasist

Överblicksbild från rättssalen i Uleåborg
Johanna Vehkoo till höger, hennes advokat Martina Kronström i mitten och fullmäktigeledamote Junes Lokka till vänster i rättssalen den 20 mars 2019. Överblicksbild från rättssalen i Uleåborg Bild: Lehtikuva Johanna Vehkoo,Junes Lokka

Journalisten och författaren Johanna Vehkoo har dömts till böter för ärekränkning mot stadsfullmäktigeledamoten Junes Lokka. Uleåborgs tingsrätt dömde Vehkoo till 15 dagsböter.

Vehkoo måste också betala ersättningar på 200 euro till Lokka, och ersätta hans rättegångskostnader på drygt 6 000 euro.

Åtalet gällde en Facebookuppdatering, där Vehkoo kallar Lokka rasist, nazist och ”nazistclown”. Vehkoo uppgav under förundersökningen att hennes uppdatering var riktad till en begränsad grupp människor, och att någon hade kopierat och spridit den.

Enligt Vehkoo hade bara en femtedel av hennes Facebookvänner kunnat se inlägget, från år 2016.

Rätten ansåg att nazist, nazistclown och rasist är skällsord som används när man vill kränka någon annan. Rättens tolkning var att Vehkoos bevisföring, där hon försökte visa att Lokka är en anhängare av nazistisk och rasistisk ideologi, inte har någon relevans när det kommer till domen.

Enligt rätten får man kritisera Lokkas agerande i offentligheten och som politiker, bara kritiken inte är tydligt riktad mot honom som person. I det här fallet ansåg rätten att Vehkoos kritik inte hade med politik att göra och tydligt var riktad mot Lokka som person.

"Får man kalla en tjuv för tjuv?"

Lokka var inte stadsfullmäktigeledamot då Vehkoo publicerade sin Facebookuppdatering, men han upprätthöll redan ett videokonto. Lokka är en aktivist som motsätter sig invandring, och som också är känd och dömd för sitt eget språkbruk. Han är bland annat dömd för hets mot folkgrupp.

Vehkoo har sagt att hon anser att brottsanmälan är en del av trakasserier som Lokka riktat mot henne för att hon jobbar som journalist.

Vehkoo skriver artikelserien Valheenpaljastaja för Yle.

Professorn i kriminal- och processrätt Matti Tolvanen sade tidigare till Yle att han anser att fallet är ett prejudikat när det kommer till definitionen av hatretorik.

- Får man kalla en tjuv för tjuv? Det här är ett mycket viktigt fall, när det handlar om var gränsen för hatretorik dras. Vad får man skriva om dem som själva har skrivit opassande?

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho fruktar att domen mot Vehkoo till och med kan uppmuntra nättroll, som vill utnyttja domstolarna för sina trakasserier.

Även Lokka åtalas

Samma dag som domen föll mot Vehkoo meddelar häradsåklagaren att Junes Lokka har ett nytt åtal att vänta.

Det gäller två fall av hets mot folkgrupp, enligt åklagarämbetet i Uleåborg.

Han ska ha använt sociala medier för att ladda upp videor med material som är kränkande mot muslimer och invandrare.

Som det redan har nämnts har Lokka tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Så sent som förra veckan fick han dessutom veta att han åtalas i fyra fall av ärekränkning och för att ha delat en video som kränker en annan persons privatliv.

Artikeln uppdaterad kl. 18.00 med uppgifterna om de nya åtalen mot Lokka.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes