Hoppa till huvudinnehåll

Seppo Välinen får jobbet som teaterchef i Vasa – nöjaktiga kunskaper i svenska inget hinder

Seppo Välinen står i en trappa och ler.
Seppo Välinen är ny chef för stadsteatern i Vasa. Seppo Välinen står i en trappa och ler. Bild: Veikko Somerpuro Teaterchef,Vasa stadsteater,Teater,Seppo Välinen

Den nya chefen för finska stadsteatern i Vasa får dispens från språkkravet på god svenska. Det beslöt den allmänna sektionen i Vasa stadsstyrelse.

Kultur- och idrottsnämnden i Vasa beslöt vid sitt möte i onsdags att välja magistern i teaterkonst Seppo Välinen till ny chef för stadsteatern i Vasa, förutsatt att Välinen beviljas dispens från kravet på goda skriftliga och muntliga kunskaper i svenska.

Välinen har nöjaktiga kunskaper i svenska

Andra kvaliteter avgjorde

Vid den allmänna sektionens möte på torsdagen godkändes dispensen på språkkravet men inte helt utan diskussion.

- Då vi rekryterar läkare vid Vasa centralsjukhus tvingas vi ibland ge dispens på språkkraven, helt enkelt för att det bara funnits en sökande. Så var inte fallet här, det fanns ett flertal sökande, säger Hans Frantz (sfp), ledamot i stadsstyrelsens allmänna sektion.

Hans Frantz
Hans Frantz Hans Frantz Bild: Yle/Roger Källman Hans Frantz,Vasa sjukvårdsdistrikt

Frantz kunde ändå godkänna valet av Välinen efter diskussioner med avgående teaterchefen Erik Kiviniemi.

- Välinens andra kvaliteter avgjorde i det här fallet, säger Frantz.

"Språkstrategin måste tas upp igen"

Vasa stad har en ny språkstrategi under arbete, men den har varit bordlagd en tid i väntan på en eventuell fusion med Korsholm.

- Nu då fusionen inte blev av, delvis på grund av argument som rör språket, så är det hög tid att lyfta upp språkstrategin igen, säger Hans Frantz.

Läs också