Hoppa till huvudinnehåll

Svenska poliser åtalas för dödsskjutningen av en ung man med Downs syndrom - de borde ha slutat skjuta då han vände ryggen

Det var många som kom till en minnesstund för Eric Torell på den innergård där han sköts ihjäl i början av augusti 2018.
Det var många som kom till en minnesstund för Eric Torell på den innergård där han sköts ihjäl i början av augusti 2018. Det var många som kom till en minnesstund för Eric Torell på den innergård där han sköts ihjäl i början av augusti 2018. Bild: EPA-EFE/Stina Stjernkvist Sverige,Polisbrutalitet,Downs syndrom

I Stockholm åtalas en polis för vållande av annans död och två poliser för tjänstefel. 20-årige Eric sköts ihjäl av polisen i augusti i fjol då han lekte med en leksakspistol. Enligt åklagaren hade poliserna inte rätt till nödvärn längre då Eric hade vänt ryggen mot poliserna.

20-årige Eric, med Downs syndrom, sköts ihjäl på en innergård i Vasastan i Stockholm vid fyratiden under efternatten den andra augusti i fjol.

Han hade smitit ut i natten med sin leksakspistol och polisen tog emot larm om en beväpnad man på gården. I själva verket var det alltså Eric.

Fyra poliser kom till platsen och ropade till Eric att släppa vapnet. Enligt mannens familj älskade han poliser. I stället för att släppa leksaksvapnet höjde han det mot en av poliserna. Han kan inledningsvis ha uppfattat situationen som en lek.

Poliserna sköt totalt 25 skott

Tre av de närvarande poliserna sköt totalt 25 skott mot Eric. Tre av skotten träffade honom. Det dödande skottet träffade honom i ryggen.

Enligt chefsåklagaren Martin Tidén fanns det fog för poliserna att tro att Eric höll i ett riktigt vapen. De hade rätt att tro att de eller kollegorna var utsatta för ett livsfarligt angrepp.

- Men när målsäganden vänder ryggen mot poliserna så riktar han inte vapnet och utgör inget hot. Den inbillade nödvärnssituationen har därför upphört när målsäganden träffas av skotten i ryggen, sade Tidén till Sveriges radio.

Två av de tre poliser som öppnade eld mot Eric åtalas. Den ena för vållande till annans död och den andra för tjänstefel. Polisinsatschefen åtalas också för tjänstefel.

Polisinsatschefen visste att Eric hade försvunnit hemifrån. Den informationen förde han inte vidare till polispatrullen.

Poliserna förnekar brott.

Källor: SR, Aftonbladet, Expressen

Läs mera:

Sverige chockat av polisens skjutning – 20-åring med Downs syndrom sköts ihjäl på grund av ett leksaksvapen

Sverige chockas av fallet där tre poliser sköt en ung man med leksakspistol till döds. Mannen hade en funktionsnedsättning och hade rymt hemifrån.

Läs också