Hoppa till huvudinnehåll

USA fick sin vilja igenom - Internationella brottmålsdomstolen utreder inte krigsförbrytelser i Afghanistan

Fatou Bensouda, åklagare
Åklagaren Fatou Bensouda började utreda krigsförbrytelser i Afghanistan så tidigt som år 2006. Fatou Bensouda, åklagare Bild: EPA/MARCEL BIERI fatou bensouda

Den internationella brottmålsdomstolen ICC har avslagit en ansökan om att utreda misstänkta krigsbrott och brott mot mänskligheten i Afghanistan.

Det är ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda som vill inleda en utredning i frågan.

Internationella brottmålsdomstolen utreder krigsbrott och brott mot mänskligheten i fall där staten inte kan eller vill gå vidare med ärendet.

Bland annat USA, Kina och Ryssland är inte medlemmar i domstolen. USA har tidigare kallat domstolen partisk och sagt att amerikanska soldaters eventuella krigsbrott behandlas i landets egna domstolar.

Bristande bevis och samarbetsvilja

ICC:s domare motiverar beslutet om avslag med att de som vore föremål för utredningen, alltså USA, afghanska myndigheter och talibaner, inte skulle samarbeta.

Också bristande bevis och den nuvarande situationen i Afghanistan anges som orsak till avslaget.

Att USA inte skulle samarbeta har administrationen betonat under den senaste tiden.

USA har hotat med indragna visum mot ICC-personal som vill utreda amerikanska soldater, och för en vecka sedan drog USA tillbaka chefsåklagaren Bensoudas visum.

Åklagare för domstolen har bland annat velat utreda hur den amerikanska underrättelseorganisationen CIA behandlat sina fångar under konflikten i Afghanistan.

Åklagarsidan misstänker att den amerikanska militären och CIA sedan 2003 utsatt fångar för "tortyr, grym behandling, våldtäkt och andra former av sexuellt våld i enlighet med handlingssätt som godkänts av amerikanska myndigheter".

Människorättsorganisationer reagerar

Human Rights Watch uppger att beslutet är ett "förkrossande slag för offer som utsatts för fasansfulla brott".

Kevin Jon Heller, biträdande professor i internationell brottsrätt på universitetet i Amsterdam, anser att domarnas motiveringar till avslaget är obegripliga.

Enligt honom kommer ICC "aldrig att öppna nya utredningar" om dylika kriterier måste uppfyllas.

Organisationen American Civil Liberties Union uttrycker också besvikelse över beslutet.

- Det är upprörande att offer för krigsbrott har mycket mindre chanser att få rättvisa skipad för väldokumenterade hemskheter tack vare Trumpadministrationens auktoritära försök att sabotera en utredning som inte ens hade påbörjats, säger organisationens direktör Jamil Dakwar till The Guardian.

Källor: BBC, The Guardian, Yle

Läs mera:

USA hotar Internationella brottmålsdomstolen med sanktioner - om krigsförbrytelser i Afghanistan utreds

USA kommer att ta till sanktioner mot personal på Internationella brottmålsdomstolen om de bestämmer sig för att undersöka landets och dess allierades krigsbrott i Afghanistan.

Läs mera:

USA återkallar visum för åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen

Chefsåklagaren Fatou Bensouda säger att dagens beslut inte påverkar hennes arbete. Hon har för avsikt att utreda bland annat amerikanska soldaters misstänkta krigsförbrytelser under kriget i Afghanistan.