Hoppa till huvudinnehåll

Valdagen bjuder på solsken och värme - men påverkar det valresultatet? Professor: "Det måste säkert regna grodor på valdagen för att väljarna ska låta bli att rösta"

Kvinna tittar på valreklam utomhus i Helsingfors centrum.
Kvinna tittar på valreklam utomhus i Helsingfors centrum. Bild: Yle / Victoria Wirén Riksdagsvalet i Finland 2019,Valaffisch,politik,utomhusreklam

Finländarna går på söndag till valurnorna i fint väder. Enligt Yles meteorolog Matti Huutonen är det på söndag uppehåll och soligt i hela landet.

På dagen kan det stundvis vara något molnigare, men regn kommer det inte. På morgonen hålls temperaturen på minus, men till dagen värmer solen och temperaturen är på plus.

Vädret kommer att hållas varmt ända tills vallokalerna stänger klockan 20.

"Vädret måste vara extremt för att påverka valdeltagandet"

Markku Jokisipilä som är doktor i statsvetenskap och professor vid Åbo universitet, säger att vädret nog inte påverkar valdeltagandet i så stor grad man kanske skulle tro.

– Jag tror att vädret måste vara extremt för att det skulle märkas i valdeltagandet. Det ska säkert regna grodor på valdagen för att väljarna ska låta bli att rösta.

En bild av Markku Jokisipilä.
Markku Jokisipilä. En bild av Markku Jokisipilä. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa politik,markku jokisipilä

Han säger att en av orsakerna till att vädret inte spelar en så stor roll är att människor i regel bor relativt nära den egna vallokalen.

Jokisipilä poängterar ändå att vädret kan spela en roll för osäkra väljare.

– För sådana personer som inte anser att det är viktigt att rösta, kan det nog hända att soffan vinner över vallokalen ifall det är dåligt väder ute.

Artikeln baserad på Yle Uutisets artikel Vaalipäivänä pääsee uurnille aurinkoisessa ja lämpimässä säässä – Tutkijan mukaan taivaalta pitäisi sataa "kissoja ja koiria", jotta se vaikuttaisi äänestysaktiivisuuteen. av Matti Kontinen.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val