Hoppa till huvudinnehåll

Vänstern drabbade samman med regeringen och Halla-aho fick gratis talartid i Yles sista debatt - så klarade sig partiledarna

Yles sista stora valdebatt präglades av klara sammandrabbningar mellan vänsterpartierna och Samlingspartiet/Centern.

Om MTV:s debatt i förrgår avslöjade slitningar mellan Centern, då representerad av omsorgsminister Annika Saarikko, och Samlingspartiet, var torsdagskvällens debatt en klockren vänsteropposition/regerings-affär.

Kvällens livligaste debattpar var Antti Rinne (SDP) och Petteri Orpo (Saml). Li Andersson (VF) och Juha Sipilä (C) fick agera vapendragare i ideologiernas kamp.

Speciellt skatte- och finanspolitiken verkar svåra att jämka samman om Rinne efter valet diskuterar regeringsbildande med Samlingspartiet, vilka många väntar sig efter de senaste gallupsiffrorna.

Li Andersson, Petteri Orpo, Juha Sipilä och Anna-Maja Henriksson samlade till partiledardebatt.
Li Andersson, Petteri Orpo, Juha Sipilä och Anna-Maja Henriksson. Li Andersson, Petteri Orpo, Juha Sipilä och Anna-Maja Henriksson samlade till partiledardebatt. Bild: Lehtikuva Li Andersson,Petteri Orpo,Juha Sipilä,Anna-Maja Henriksson,Riksdagsvalet i Finland 2019

Rinne var taggad inför kvällen och hans iver gick ibland överstyr - vilket resulterade i avbrytningar.

Däremot höll sig Pekka Haavisto (De gröna) utanför de hetare slagen - strategin verkar vara att hålla sig till och upprepa partiets linje i utbildnings- och miljöpolitiken. Den senare togs just inte upp den här gången i debatten.

Lätt kväll för Halla-aho

Kvällens utropstecken var den frikostiga taltiden Sannfinländarnas Jussi Halla-aho fick. Halla-aho tog nämligen inte en enda gång ordet självmant utan väntade med att få göra anföranden (av debattledarna Seija Vaaherkumpu och Sakari Sirkkanen) och utmaningar från de andra.

Och turer att tala och utmaningar fick han så mycket att han mot slutet hörde till dem som talat mest. Yle klockar tiden som de olika debattörerna får.

Halla-aho fick dessutom tala om det han kan bäst - statistik i fråga om invandring. Till slut utropade en frustrerad Sampo Terho (Blå) att han som f.d. Sannfinländare vet att den här sortens utmaningar inte alls är besvärande för Halla-aho, utan att det är just vad man strävar till - mer taltid.

Sampo Terho, Sari Essayah och Antti Rinne samlade för partiledardebatt.
Sampo Terho, Sari Essayah och Antti Rinne. Sampo Terho, Sari Essayah och Antti Rinne samlade för partiledardebatt. Bild: Lehtikuva Sampo Terho,Antti Rinne,Sari Essayah

Hetsig stämning - svåra regeringsförhandlingar?

Stämningen i den sista debatten var laddad, nya frågor lyfts just aldrig fram i ett så här sent skede av valkampanjen men stressen inför söndagen får en att skärpa sättet man för fram sitt budskap.

Sett till den hetsiga retoriken är det svårt att föreställa sig några lätta regeringsförhandlingar alls, men situationen såg just inte lättare ut år 2015 eller 2011 heller tre dagar innan val

Så klarade de sig i debatten:

Antti Rinne: Mer säker på sig själv än under tidigare debatter. Som starkast i sysselsättnings- och skattepolitiken. Den som avbröt andra mest.

Jussi Halla-Aho (Sannf.): Tittade än en gång för det mesta i taket eller på en punkt i golvet några meter framför sig. Tog inte ordet, väntade på att andra utmanade. Blev just inte utmanad på sina svaga områden som ekonomi.

Petteri Orpo (Saml.): Ingen gallupnervositet, hoppade ivrigt med då Rinne utmanade. Gav sig inte in på osäkra områden.

Juha Sipilä (C): Håller ännu i sin statsministerroll, höll "förklarande" anföranden, tog inte ordet. Försökte undvika konflikt till en början men föll in i striden med Rinne

Pekka Haavisto (de Gröna): En del "allt gott till alla"-anföranden. Fick inte prata mycket om utbildning och miljö. Osynlig under stora delar av debatten. Diplomatisk, men utmanade Halla-aho ett par gånger.

Li Andersson (VF): Taggade och skarpa angrepp på bl.a. Petteri Orpo. Tittade ibland bort och himlade sig när hon fick svar. Försökte styra diskussionen bort från Halla-aho-showen

Anna-Maja Henriksson (SFP): Klarade sig bäst i familjepolitiken, lite färglös i annat. Ville utmana Sannfinländarna "Får jag nu fråga Halla-aho en sak".

Sari Essayah (KD): Ettriga inlägg som kom som rinnande vatten. Accepterade inte att bli lämnad i skuggan. Försvarade KD:s familjepolitik med vetskapen om att partiet har en majoritet av kvinnliga väljare.

Sampo Terho (Blå): Mycket aktivare än under tidigare debatter. Fick ändå just ingen slagkraft i diskussionen eller genmäle bland de andra debattörerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes