Hoppa till huvudinnehåll

"Vi är lejon ledda av åsnor" - Nigel Farage lanserade Brexitpartiet som redan är favorit att vinna det brittiska EU-valet

Nigel Farage framför en skylt med texten "Brexit Party".
Nigel Farage under lanseringen av det nya partiet. Nigel Farage framför en skylt med texten "Brexit Party". Bild: All Over Press/NEIL HALL Nigel Farage,Brexit,Brexit Party

Det eventuella EU-valet i Storbritannien blir inte en intetsägande affär på grund av brexit, snarare tvärtom. I dag lanserade den kontroversiella euroskeptikern Nigel Farage ett nytt parti - Brexitpartiet.

- Jag sa att om jag någonsin kommer tillbaka till politiken så kommer det inte att vara som en snäll grabb, sa Nigel Farage i början av sitt tal när han presenterade det nya Brexitpartiet vid lunchtid i dag.

- Jag är arg på hur politikerna har skött brexit, säger han.

Farage tror att hans Brexitparti kan vinna det brittiska EU-valet och bli den största brittiska grupperingen i EU-parlamentet.

Det vi försöker uppnå är en demokratisk revolution inom brittisk politik för det är det det här landet behöver.― Nigel Farage, Brexitpartiet

Också många kommentatorer och till och med vadslagningsbyråerna verkar tro att det är möjligt och kanske också troligt.

Farage lämnade ledarskapet för det högerpopulistiska självständighetspartiet Ukip efter brexitomröstningen och det nya Brexitpartiet är åtminstone på ett plan annorlunda.

- Vi är inte ett anti-islamparti, säger han.

Farage är en röst för dem som ville ha ett snabbt utträde

Det förra EU-valet år 2014 var en succé för det då Farage-ledda Ukip. Partiet fick över 27 procent av rösterna och flest av de brittiska mandaten i Europaparlamentet, 24 platser.

UKIP:s (United Kingdom Independence Party) ordförande Nigel Farage vid partiets möte i september 2013.
Nigel Farage som Ukips partiledare under kampanjen inför EU-valet år 2014. UKIP:s (United Kingdom Independence Party) ordförande Nigel Farage vid partiets möte i september 2013. Bild: EPA/ANDY RAIN ukip

I brittiska parlamentsval där vinnaren i varje enskild valkrets tar plats i parlamentet har Ukip aldrig lyckats speciellt bra.

Ukips enda parlamentariker i underhuset någonsin lämnade partiet år 2017 och fortsatte då som obunden fram till att hans mandatperiod tog slut.

- Brexitpartiet är, säger Farage, ett parti som är här för att stanna.

Exakt vad partiet står för vill han inte säga.

- Nu är det EU-valet som gäller och andra politiska frågor kan vi tala om senare, säger han.

Men en sak är klar. Farage anser att etablissemangets politiker är inkompetenta och det politiska systemet måste förändras från grunden.

- Vi är lejon ledda av åsnor.

Också på den EU-vänliga sidan rustas det upp

Många britter ser EU-valet som ett slags minireferendum om brexit och det är inte bara högerpopulisterna som väntas klara sig bra.

Det lilla gröna Green Party lovar att ”mobilisera en av de starkaste pro-EU-rörelserna någonsin”.

Hoppa över Twitterpostning

Ett annat intressant parti blir Change UK - The Independent Group, som består av före detta Labour- och Tory-parlamentariker som kämpar för att en ny folkomröstning om brexit ska ordnas.

Av de två stora partierna har arbetarpartiet Labour en lättare position eftersom åtminstone 16 av partiets 20 europaparlamentariker har lovat att ställa upp.

För de konservativa ser det knepigare ut, skriver partiet på sin webbplats.

- De har alla använt de senaste åren för att ordna jobb åt sig i en värld efter brexit, eller så har de planerat sin pension, så många av dem kommer helt enkelt att välja att lämna EU bakom sig.

Det kan vara värt att notera att premiärminister Theresa May fortfarande vill att Storbritannien lämnar EU före EU-valet.

Hon har inte ännu kommenterat om det överhuvudtaget blir ett brittiskt EU-val och det beslutet fattas antagligen först efter påsk.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes