Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har alla valt vårt parti i något skede" - kandidaterna i riksdagsvalet följer inte partiets officiella linje

Kontainrar som partierna har fört till Narinken i Helsingfors
Tomt på Narinken och många partier var inte ens på plats. Kontainrar som partierna har fört till Narinken i Helsingfors Bild: Tony Pohjolainen Riksdagsvalet i Finland 2019,riksdagsval

Alla partier har ett eget partiprogram. Det programmet berättar för väljarna hur partiet ser på vissa frågor och hur de kommer att rösta i riksdagen. Däremot har de flesta kandidater en helt egen linje.

Svenska Yles politiska kompass visar att kandidaternas åsikter skiljer sig ganska mycket från partiernas officiella linje.

Sannfinländarna är det parti som har störst disciplin på sina kandidater medan SFP:s kandidater har väldigt spridda åsikter.

Om man tittar närmare på kompassen ser man också att De gröna och Vänsterförbundet hamnar på nästan samma ställe i fyrfältet.

Vi gick ut på Helsingfors gator i valhetsen för att tala med partierna och väljarna för att ta reda på vad denna spridning beror på och hur de ser på saken.

Beror på från fråga till fråga

– Vi har alla valt vårt parti i något skede. I vissa frågor går jag kanske längre än partiet och jag är nog mer liberal.

Så säger Silja Borgarsdottír som är kandidat för Svenska Folkpartiet i Helsingfors. Borgarsdottír är mer liberal än partiets officiella linje. Hon tillägger att det beror på från fråga till fråga.

– Man kan inte dra en kam över alla kandidater. I SFP är tvåspråkigheten en viktig fråga för oss alla men sedan när det kommer till andra frågor har ju var och en egna åsikter.

några personer står samlade runt centerpartiets koja på Narinken
Det var bara runt Centerpartiets lilla stuga som några äldre personer stod och drack kaffe. några personer står samlade runt centerpartiets koja på Narinken Bild: Tony Pohjolainen Riksdagsvalet i Finland 2019,riksdagsval

Också Anita Hellman som står vid Socialdemokraternas tält och delar ut godis är mer liberal än det parti hon kandiderar för.

– Att jag är mer liberal beror antagligen på min ålder. Jag är yngre än de flesta av Socialdemokraternas väljare. Att mina åsikter är längre vänsterut kan bero på att arbetarnas frågor är väldigt viktiga för mig.

Hon säger att partidisciplinen är viktig i riksdagen men att hon nog kommer att rösta så som hon lovat.

– I större frågor som till exempel angående arbetsmarknaden så förstår jag att partiet har mer erfarenhet. Vi har också haft experter som hjälpt oss med valprogrammet så i vissa ärenden får man rätta sig enligt den officiella linjen.

Mera kaffe åt studerande

Veera Hellman som ställer upp för Samlingspartiet står utanför Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och delar ut kaffe. Hon säger med ett leende att unga kandidater kanske i regel har mer radikala idéer än partiet.

– När det kommer till frågor som är speciellt viktiga för mig såsom alkohollagen och translagen är jag nog definitivt mer liberal än partiet.

Hon tillägger att det mest ändå handlar om hur konservativ eller liberal man är.

– Äldre kandidater är kanske mer konservativa och vi unga är säkert mer liberala. Allt beror ju på vad det är man diskuterar. Inom partiet har vi många frågor där alla håller samma linje, men som jag sa så beror det på.

En kompass framför Finlands riksdagshus.
I Svenska Yles valkompass ser man hur utspridda kandidaterna är jämfört med partiernas officiella linjer. En kompass framför Finlands riksdagshus. Bild: Yle Politisk kompass,Riksdagsvalet i Finland 2019,valkompasser

Vad tycker väljarna då om det? Kan man infria de vallöften man gett om man måste rätta sig efter partiets officiella linje i riksdagen?

– Det är bra att partiernas linje förnyas. Om alla blint följer det partiet säger så utvecklas inte politiken i Finland. De kanske måste rätta sig efter partiet i riksdagen men radikala tankar kan också leda till diskussion i samhället, säger Emil Sillanpää.

Karl Homén håller med och säger att åsiktsfriheten styr i Finland.

– Nog är det viktigt att kandidaterna följer partiets linje men åsiktsfriheten är också stark. Det kan ju enskilda riksdagsmän visa genom hur de röstar.

Friskt och modigt

Kristiina Papunen däremot tycker att kandidaterna nog ska följa den officiella linjen.

– Jag blir alltid skeptisk mot de kandidater som har ett eget program. Om man inte följer partiets linje kanske man istället borde ställa upp utan ett parti bakom sig. Man måste hålla fast vid det man sagt under valperioden.

Mosse Wallén däremot tycker att det är friskt och modigt.

– Det visar att man tänker själv och inte finner sig i dumma beslut inom partiet. Från fråga till fråga tycker jag nog att det är ärligt mot väljarna.

Läs mera:

Centern mer vänster än SDP - Se var partierna finns på den politiska kompassen

Många partier ligger långt ifrån sina kandidater på den politiska kompassen. Se var din kandidat och ditt parti finns när det kommer till politiska värderingar.

Val