Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska politiker kräver att Julian Assange utlämnas till Sverige

Julian Assange talade med reportrar från balkongen i Ecuadors ambassad i London den 19 maj 2017.
Julian Assange talade med reportrar från balkongen i Ecuadors ambassad i London den 19 maj 2017. Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA Julian Assange

En grupp brittiska parlamentariker kräver att Storbritannien utlämnar Julian Assange, grundaren av Wikileaks, till Sverige. Assange är misstänks för våldtäkt.

I ett öppet brev till Storbritanniens inrikesminister, uppmanar över 70 brittiska parlamentariker att utlämna Assange till Sverige för att svara på våldtäktsanklagelser mot honom.

Brevet skickades till Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid.

Om brevet rapporterar bland annat SVT och tidningen The Guardian.

Den första personen att underteckna brevet, Labour-ledamoten Stella Creasy, publicerade brevet på Twitter.

Julian Assange fick asyl på Ecuadors ambassad i London, medan han bland annat utreddes våldtäkt i Sverige. För några dagar sedan hävdes asylbeslutet, och Assange greps.

Han har nekat till brotten och säger att meningen med rättsprocessen är att han ska utlämnas till USA, där åtalas han för förberedelse till dataintrång för att komma åt bland annat diplomatiska dokument.

Källor: Yle, SVT.

Läs mera:

Julian Assange i ord och bild - en brottsling i USA:s ögon, olovligt frihetsberövad enligt FN

De anklagelser som riktas mot Julian Assange ses av många som ett omfattande angrepp mot pressfriheten. Wikileaks-grundaren, australiern Julian Assange anklagas av USA för att ha förberett dataintrång för att komma åt hemliga uppgifter. USA vill att Storbritannien utlämnar Assange. Se glimtar ur Assanges liv.

Läs också