Hoppa till huvudinnehåll

Fertilitetsläkare avlade tiotals barn med sin egen sperma - DNA-test bekräftar misstankarna

fertilitetsbehandling
Föräldrar och barn i anknytning till härvan reagerar efter domslutet. fertilitetsbehandling fertilitetsbehandling,Jan Karbaat

Det är nu bekräftat att en holländsk fertilitetsläkare hade använt sig egen sperma för att befrukta kvinnor som kommit till hans klinik. DNA-prov visar att läkaren Jan Karbaat hade åstadkommit ett femtiotal egna biologiska barn genom att använda sin egen sperma i stället för donatorernas.

Karbaat avled för ett par år sedan. Det hade länge framgått misstankar om att han avlade barnen själv, med sin egen sperma. På fredagen publicerades resultat av de DNA-matchningar som gjorts och det visade sig att Karbaat var pappa till 49 av barnen.

Ett av barnen säger till det holländska rundradiobolaget NOS att han känner lättnad efter 11 år av osäkerhet.

- Jag är glad att jag äntligen fått klarhet i vem som är min far.

Läkaren ville inte DNA-testa sig

Läkaren Jan Karbaat avled år 2017 i en ålder av 89 år. Han hade hela tiden vägrat testa sig, så DNA-provet togs efter hans död.

Till en början beslöt en domstol ändå att inga DNA-test skulle göras så proven bevarades bakom lås och bom i ett kassaskåp.

I februari i år beslöt ändå en annan domstol att test kunde göras eftersom både föräldrar och barn hade rätt att känna till sitt biologiska ursprung.

En av Karbaats avkomma, Eric Lever, säger till tidningen NRC att han inte upplever att läkaren hade lurat hans mamma.

- Hon ville verkligen ha ett barn och kunde inte få ett med min far, säger han i intervjun som nyhetsbyrån AFP citerar.

Barnen kan vara fler

Det kan finnas fler barn som Karbaat satt till världen på det här sättet, säger den förening som grundats för att värna om barnens intressen.

Han ska ha försett också andra kliniker med sperma.

Karbaats fertilitetsklinik låg nära Rotterdam. Den stängdes 2009 på grund av oklarheter - bland annat misstänks läkaren för att ha förfalskat uppgifter om donatorerna.

Artikeln översatt från Hollantilainen hedelmöityslääkäri käytti omaa spermaansa 49 lapsen siittämiseen – dna-testit vahvistivat asian