Hoppa till huvudinnehåll

Finaldrömmen blev sann – Damlejonen besegrade Kanada efter rysare: ”Vi skrev historia”

Damlejonen stod för en bragd av sällan skådat slag i VM-semifinalen. Laget fick giganten Kanada på fall framför hemmapubliken och efter 18 raka bronsmatcher får Finland nu spela om guldet. Det här var en första etapp men den största matchen är i morgon, säger målvakten Noora Räty.

Ett trendbrott har skett i damishockeyn. Damlejonen såg till att Kanada för första gången i VM-sammanhang inte kommer att spela i final.

När det gällde som mest plockade de finländska spelarna fram allt man hade, spelade uppoffrande och fick den bästa tänkbara belöningen. Finland gick till en historisk VM-final efter seger med 4–2.

– Vi skrev historia. Det här är stort, det har varit en fem år lång resa och spelarna har förtjänat det här. Den här dagen har varit vårt mål länge.

– Kanada har ett bättre spelarmaterial men vi har människor som gör jobbet tillsammans för att nå ett mål. Det är ett fantastiskt lag. Nu ska vi njuta av det här en stund, säger förbundskaptenen Pasi Mustonen till Yle efter segern.

Men semifinalen började inte bra för Damlejonen. Laget hade stora problem i egen zon och nollan sprack redan efter två och en halv minut. Då styrde Jamie Rattray in pucken mellan benen på Noora Räty.

Powerplay fungerade för Finland

Kanada hade sedan ett skott i stolpen innan Finland började få fason på sitt eget spel. I slutet av perioden gjorde Damlejonen några starka byten och då kom också kvitteringen. Jenni Hiirikoski sköt och Ronja Savolainen styrde in pucken i powerplay.

– Jag var lite förvånad över att pucken tog på min klubba, men kul att göra mål. Vi var inte riktigt på tårna i början av matchen men vi kom tillbaka och målet gav en extra boost, sade Savolainen i den första periodpausen.

Ronja Savolainen och Jenni Hiirikoski jublar.
Ronja Savolainen gjorde två mål i finalen. Ronja Savolainen och Jenni Hiirikoski jublar. Bild: Lehtikuva ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Ronja Savolainen,Jenni Hiirikoski

Boost var det rätta ordet. Finland hade publikens stöd i ryggen och tog över matchen. I början av den andra perioden fick laget spela i numerärt överläge igen och då kom också 2–1. Hiirikoski sköt igen och pucken gick in bakom målvakten Shannon Szabados.

Räty storspelade och Finland höll undan

Kanada kvitterade nästan omgående men det här var Finlands period och match. Noora Räty gjorde flera viktiga räddningar och fyra minuter före den andra periodvilan tog man ledningen igen.

Michelle Karvinen snodde pucken i anfallszonen, spelade vidare till backen Nelli Laitinen som sköt från blålinjen och framför målet fanns Susanna Tapani som styrde in 3–2.

Nelli Laitinen firar men lagkamrater på bänken
Nelli Laitinen firar men lagkamrater på bänken Bild: Lehtikuva ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Nelli Laitinen

Finlands ledning hängde på en skör tråd i den sista perioden. Kanada pressade på för en kvittering och då nio minuter återstod att spela var man riktigt nära. Efter en tilltrasslad situation följde en lång videogranskning men pucken bedömdes aldrig ha gått över mållinjen.

När det sedan gällde som mest visade Noora Räty varför hon är en världsmålvakt. Räty spikade igen kassen och i den sista minuten gjorde Ronja Savolainen 4–2 i tom bur.

– Inför den sista perioden pratade vi om att inte få panik. Vi skulle bara spela vårt eget spel och vi gjorde jobbet. Det här var en första etapp men den största matchen är i morgon.

– Man saknar ord just nu. Vi är många spelare som varit med och försökt länge och nu hände det, säger Räty.

Finalen spelas på söndag kväll klockan 20 och för motståndet står USA. USA som vunnit de fyra senaste VM-turneringarna besegrade Ryssland i sin semifinal med 8–0.

Resultat:

Kanada – Finland 2–4
02.32 1–0 Jamie Rattray (Laura Stacey)
16.23 1–1 Ronja Savolainen (Jenni Hiirikoski, Noora Tulus)
26.50 1–2 Jenni Hiirikoski (Noora Tulus, Ronja Savolainen)
27.53 2–2 Loren Gabel (Brianne Jenner, Ann-Sophie Bettez)
36.18 2–3 Susanna Tapani (Nelli Laitinen, Michelle Karvinen)
59.22 2–4 Ronja Savolainen

Läs mera:

Matchhjälten om Damlejonens bragd: ”Obeskrivligt och magiskt”

Jag vet inte vad som har hänt, säger en strålande glad Ronja Savolainen till Yle Sporten efter den historiska segern över Kanada i VM-semifinalen. Savolainen gjorde två mål då Finland vann med 4–2.