Hoppa till huvudinnehåll

I morgon är det dags för riksdagsval - det här behöver du veta!

Riksdagsvalet 2019.
Riksdagsvalet 2019. Bild: Lehtikuva Riksdagsvalet i Finland 2019

Vallokalerna öppnar klockan 9.00 och håller öppet till klockan 20.00. Du ska rösta i den vallokal som finns angiven på det meddelande om rösträtt som du fått med posten. Du kan också leta fram din vallokal genom att ange din exakta adress på Justitieministeriets valsidor.

Du måste styrka din identitet då du röstar. Ha alltså med dig ett identitetsbevis med foto, körkort eller pass.

I vallokalen finns en valnämnd bestående av fem personer. Av dem måste minst tre vara på plats under hela röstningen. Valnämnden är utsedd av kommunstyrelsen.

Totalt ställer 2 468 personer i 13 valkretsar upp i valet. Vilka de är hittar du här.

Vet du vem du ska rösta på?

Och om du fortfarande är osäker på vem du ska rösta på börjar det bli dags att vaska fram din kandidat på Yles valkompass.

Ska du rösta för första gången och känner dig lite vilsen? Ingen panik! I serien Så fixar du 2019 snackar vi viktiga politikfrågor med andra unga som får rösta i sitt första riksdagsval.

Mer information om valet och kandidaterna hittar du på våra valsidor. Och när röstningen är över kan du följa med hur den spännande rösträkningen framskrider här från och med klockan 20.00!

Du får bland annat svar på frågor om hur det går för din egen kandidat och hur ditt grannskap har röstat.

Det var många som förhandsröstade i år. Enligt preliminära uppgifter har över 1,5 miljoner finländare röstat på förhand - eller 36,5 procent av de röstberättigade.

Och vädret då?

Det ska vara halvklart eller mulet uppehållsväder i stora delar av landet och rätt varmt. Största solchansen finns vid västkusten.

En forskare som Svenska Yle talade med tidigare i veckan sade att vädret inte spelar någon större roll för valdeltagandet.

Markku Jokisipilä, doktor i statsvetenskap och professor vid Åbo Universitet, säger att vädret måste vara ganska extremt för att påverka om folk går till valurnorna.

Läs mera:

Vad tycker de invalda kandidaterna? Så här svarar den nya riksdagen i Yles valkompass!

Valkompassen hjälper dig att bekanta dig med riksdagsvalets kandidater. Svara på påståenden och låt valkompassen berätta vilka kandidaters åsikter som är närmast dina.

Läs också

Val