Hoppa till huvudinnehåll

Kuuselas historiska poäng räckte inte – HPK nära final i ishockeyligan

Kristian Kuusela i Tappara.
Kristian Kuusela noterades för en passningspoäng i den femte matchen mot HPK. Kristian Kuusela i Tappara. Bild: Lehtikuva ishockey,Kristian Kuusela

Tapparas Kristian Kuusela gick upp i ledning i alla tiders poängliga i slutspelet då han noterades för en assist i den femte semifinalmatchen mot HPK. HPK vann matchen och står med en fot i final.

HPK tog en riktigt tung seger i dag mot Tappara. Laget vann på bortaplan med 3–2 och leder nu matchserien med samma siffror. HPK har med andra ord två matchbollar och kan avgöra på hemmaplan på måndag.

Den femte semifinalen avgjorde laget tidigt i den första perioden. HPK gick från 1–1 till 3–1 på fem minuter efter tre powerplaymål av Petteri Nikkilä, Eetu Tuulola och Arto Laatikainen.

– Kanske var det här dagen då det var meningen att vi skulle vinna. Vi gjorde mål med hög procent i powerplay och det är kanske inte så kännetecknande för oss, säger Laatikainen efter matchen.

Tapparas målvakt Christian Heljanko fick lämna isen efter det tredje insläppta målet och ersattes av Niklas Bäckström. Veteranen höll nollan under resten av matchen men det hjälpte inte.

Tappara lyckades bara gör ett mål till. Tomas Zaborsky reducerade i powerplay i mitten av den andra perioden.

Tapparas lagkapten Kristian Kuusela noterades för en assist vid fullträffen och blev samtidigt den spelare som gjort flest poäng i ligans slutspel genom tiderna.

36-årige Kuusela som även spelat för Ässät, Kärpät och Blues har gjort 46+69=115 poäng i slutspelet. Kari Jalonen gjorde lika många slutspelspoäng under sin karriär men Kuusela toppar statistiken med fler gjorda mål.

Resultat:

Tappara – HPK 2–3
02.12 1–0 Juhani Jasu (Anton Levtchi, Tuukka Mäntylä)
03.51 1–1 Petteri Nikkilä (Robert Leino, Jere Innala) pp
07.48 1–2 Eetu Tuulola (Jere Innala, Robert Leino) pp
08.49 1–3 Arto Laatikainen (Teemu Turunen, Janne Tavi) pp
32.28 2–3 Tomas Zaborsky (Kristian Kuusela, Teemu Suhonen)

HPK leder serien med 3–2 i matcher

Läs också

Nyligen publicerat - Sport