Hoppa till huvudinnehåll

Matchhjälten om Damlejonens bragd: ”Obeskrivligt och magiskt”

Ronja Savolainen jublar
Ronja Savolainen gjorde två mål mot Kanada. Ronja Savolainen jublar Bild: Emil Hansson / AOP ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Ronja Savolainen

Jag vet inte vad som har hänt, säger en strålande glad Ronja Savolainen till Yle Sporten efter den historiska segern över Kanada i VM-semifinalen. Savolainen gjorde två mål då Finland vann med 4–2.

Det som varit omöjligt i tidigare VM-turneringar blev möjligt i årets mästerskap. Finland besegrade stornationen Kanada och gick till VM-final för första gången.

Inför dagens semifinal hade Finland besegrat Kanada en gång tidigare i VM-sammanhang. För två år sedan vann man i gruppspelet efter ett sent segermål av Ronja Savolainen.

Nu var det Savolainen som blev matchhjälte igen. Hon kvitterade till 1–1 i slutet av första perioden och satte 4–2 i tom bur.

– Jag vet inte vad som har hänt, det här är obeskrivligt och magiskt, säger hon till Yle Sporten.

Hann du tänkta något vid det sista målet?

– Jag tänkte bara att jag måste åka skridskor, jag var ganska trött och någon spelare var nära mig. Det var nära att pucken inte gick in, det var väl stolpe in. Jag blir väl lite extra taggad då det handlar om en finalmatch, säger hon.

Pasi Mustonen jublar på bänken
Pasi Mustonen jublar på bänken Bild: Lehtikuva ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Pasi Mustonen

Mustonen visste att den här dagen skulle komma

VM på hemmaplan har varit det stora målet i flera år. Flera gånger har laget pratat om att man ska utmana de nordamerikanska giganterna och nu blev det verklighet.

– Jag har trott på det här sedan 2017 då vi besegrade Kanada i gruppspelet. Jag visste att den här dagen skulle komma någon gång men om det skulle ske under min tid i landslaget det visste jag inte.

– Spelarna har jobbat hårt i flera år och då vet man att det kommer att ske, säger förbundskaptenen Pasi Mustonen.

På söndag väntar den största matchen i Damlejonens historia. En VM-final i en fullsatt hall i Esbo.

– Vi kommer att ge allt. Det är säsongens sista match så det är bara att köra, säger Savolainen.

– Vi kommer att vara hungriga och göra en kanonmatch. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Mustonen.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Finaldrömmen blev sann – Damlejonen besegrade Kanada efter rysare: ”Vi skrev historia”

Damlejonen stod för en bragd av sällan skådat slag i VM-semifinalen. Laget fick giganten Kanada på fall framför hemmapubliken och efter 18 raka bronsmatcher får Finland nu spela om guldet. Det här var en första etapp men den största matchen är i morgon, säger målvakten Noora Räty.