Hoppa till huvudinnehåll

Nordkoreas Kim Jong Un vill att Donald Trump ändrar sin attityd innan ledarna träffas igen

Kim Jong Un och Donald Trump
Kim Jong Un och Donald Trump Bild: Nordkoreas officiella nyhetsbyrå. Donald Trump,Kim Jong-un

USA:s president Donald Trump tog i torsdags tog upp möjligheten till ett nytt toppmöte mellan honom och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Men Kim är inte intresserad om inte attityderna ändras.

Kim sade i sitt tal på fredag att ifall diskussionen bryts kan spänningen länderna emellan komma tillbaka.

Kim vill träffa Trump en tredje gång, men det kräver att Trump deltar i mötet med rätt attityd. Kim har gett Trump tid till årets slut att ändra sin attityd.

Kim Jong Un ifrågasätter sin strategi

Donald Trump träffade Sydkoreas president Moon Jae-in i torsdags. Då sade Trump att han är villig att träffa Nordkoreas Kim Jong Un en gång till, men att sanktionerna kvarstår.

Det förra toppmötet som hade förhoppningar att ta ett steg framåt i fredsprocessen på Koreahalvön avslutades plötsligt och ingendera av ledarna deltog i den gemensamma avslutningsceremonin.

Efter det misslyckade mötet började Kim ifrågasätta sin strategi. Han höll ett tal som publicerades av det statliga mediebolaget KCNA. Talet publicerades under natten till fredag finsk tid

– Det väckte frågor ifall de steg vi tog var rätt. Det gav oss en osäkerhet om USA verkligen försöker förbättra förhållandet mellan länderna eller inte, säger Kim Jong-Un i talet enligt Reuters.

Källor: Yle, SVT, Reuters.

Läs mera:

Toppmötet mellan Trump och Kim avslutat: "Goda framsteg men inget avtal"

Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un verkade framskrida väl under morgonen, men sedan ändrades programmet plötsligt.