Hoppa till huvudinnehåll

Pargasunga lär seniorer att använda it - idén tävlar om att vara bästa unga företag i Finland

Pargas svenska gymnasium-elever på soffan.
Saga Rosenlund, Rebecka Nygård, Valentina Frank, Julia Lastuniemi och Ellen Wikman erbjuder it-handledning för äldre. Pargas svenska gymnasium-elever på soffan. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Pargas,pargas svenska gymnasium

Datorkurser för seniorer ordnas med jämna mellanrum, men fem Pargasungdomar har hittat en nisch, som kan ge dem internationell framgång.

- Vårt företag ger tvåspråkigt och gratis it-stöd för seniorerna. Det gör vi för att det ska vara så liten tröskel som möjligt för dem som verkligen behöver hjälpen, säger Rebecka Nygård.

- Dessutom är den individuell, så att seniorerna för hjälp med exakt de frågor och problem de har, förklarar Saga Rosenlund.

En mobiltelefon
En mobiltelefon Bild: Yle/Carolina Husu internet,google,elektronik,datorer,Telefon,Mobiltelefon,iPhone,smarttelefoner

Det är viktigt med individuell hjälp intygar ungdomarna, eftersom seniorerna är på så olika nivåer och har så olika behov.

- Vi kommer att utvidga så att vi erbjuder hjälp också för seniorer i Nagu och Korpo, till exempel för dem som vill sköta bankärenden hemma, säger Valentina Frank.

Började som en kurs i ung företagsamhet

Allt fick sin början då Rosenlund, Nygård, Frank, Julia Lastuniemi och Ellen Wikman gick en kurs i företagsamhet i Pargas svenska gymnasium.

I den praktiska delen av kursen fick de jobba med seniorerna, men kursen var bara sex veckor lång. Eftersom de ville använda de kunskaper de fått så grundade de företaget Recycle it UF.

En äldre person sitter och skriver på dator.
En äldre person sitter och skriver på dator. Bild: YLE pensionärer,datorer,seniorer

Verksamheten finansieras av sponsorer, som likaså tror på att det är viktigt med it-hjälp för seniorer.

It-stödet handlar inte om konkurrerande verksamhet, utan gymnasiekursen siktade på att fånga sådana seniorer som är mindre aktiva och mest i behov av it-hjälp.

Annorlunda gymnasiekurser

- Vi ville att kurserna skulle avvika från det vanliga, så vi träffas också på helt andra ställen än i skolan. Och vi har också haft seniorer som har kommit hit till skolan, säger Pasi Holmberg som är handledare på kursen ”Recycle it”.

Två människor sitter i en skola.
Pasi Holmberg och Sara Enroth-Nyman Två människor sitter i en skola. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Pargas,projektledare

I den nya läroplanen är företagsamhet ett nytt tyngdpunktsområde, där skolan ska samarbeta med samhället utanför, med företag och andra aktörer.

- Därför var vi jätteglada över att recycle-projektet kunde kopplas till företagsamhet och att vi kunde vara den första skolan som är med om det här, säger Sara Enroth-Nyman som är kurslärare i kursen ”Ung företagsamhet”.

Kursen går ut på att man under ett läsår startar, driver och avvecklar ett företag, och får testa på livet som företagare.

Och det här testet lyckades bra.

Pargasungdomarnas företag Recycle it UF deltog i Våga vara företagsam-semifinalen för Egentliga Finland. Där vann de i kategorin Bästa tjänst.

Finalen går i Helsingfors i maj, och vinnarna får i juli åka till Paris och tävla mot andra ungdomar från hela världen.

Erfarenhet inte bara som företagare

- I allmänhet har det gått jättebra, men ibland kommer seniorerna väldigt försenade eller så har de glömt mobiltelefonen, så vi får erfarenhet av att lösa sådana saker också, berättar Nygård med ett skratt.

- Det är jätteroligt att lära sig om företagsamhet, fast det kanske inte blir mitt yrke i framtiden, säger Frank.

- Det är också inspirerande att höra seniorer berätta personliga berättelser om hur det var då de gick långa vägar till skolan, om hur de skrivit böcker och annat de varit med om, säger Rosenlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland