Hoppa till huvudinnehåll

Se upp för svaga isar om du rör dig med hund! Två tillbud på en dag

muuruvesi
muuruvesi sjöar

Svaga isar har ställt till det för både hundar och människor under lördagen. I Juankoski i Kuopio gick två människor ner sig i samma vak som hunden, och i Kyrkslätt tänkte en hundräddningsoepartion gå illa. Men allt slutade lyckligt.

I Juankoski i Norra Savolax fick en hund på lördag förmiddag vittring av ett djur, och lade iväg ut på isen på sjön Muuruvesi. Men isen var för svag för hundens tyngd och den gick ner sig.

Hundens matte märkte hur det stod till och begav sig ut för att rädda sin hund - en vorsteher - men föll ner i samma vak cirka 200 meter från stranden.

Stege och kniv räddade

Därefter ryckte mannen i huset ut för att rädda sin hustru och sin hund - men gick samma öde till mötes. Alla låg till slut i samma vak.

Mannen hade ändå förberett räddningsoperationen och tagit med sig både en stege och en kniv. Han fick upp både hustrun och hunden ur vaken innan han räddade sig själv.

Det var en granne som larmade räddningscentralen i Norra Savolax. Kvinnan fördes till sjukhus för undersökningar. Hon var nedkyld efter att ha tillbringat 20 minuter i vaken.

Svanjakt höll på att sluta illa i Kyrkslätt

Från Kyrkslätt i Nyland rapporteras om ett liknande tillbud.

Där var det en hund som började jaga svanar på isen på Storträsket, och gick ner sig i en vak cirka 100 meter från stranden.

Svanar vid Valsörarna i Kvarken.
Arkivbild Svanar vid Valsörarna i Kvarken. Bild: Yle/Anna Ruda Islossning,svanar

Hundens ägare, en 65-årig man, gav sig ut i kanot för att rädda hunden men föll själv i det iskalla vattnet ett trettiotal meter från stranden.

En granne hörde mannen ropa på hjälp och begav sig med båt ut för att undsätta honom.

Räddningsverkets helikopter var ändå snabbt på plats och ytbärgare lyckades rädda både hunden och mannen. De var svårt nedkylda bägge två. Mannen får vård på sjukhus, medan hunden fick stanna hos matte, skriver räddningsverket i ett meddelande.

Artikeln uppdaterades kl 14:50 med uppgifter om en räddningsoperation i Kyrkslätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes