Hoppa till huvudinnehåll

"Vi kunde ha dött i vilket ögonblick som helst" - irakiern Saeed försöker skapa sig ett nytt liv i Helsingfors

I tre år har konstnären Saeed Mahmood Al-Mgadmee bott i Helsingfors utan sin fru och sina sju barn. De är kvar i hemlandet Irak och Al-Mgadmees största dröm är att familjen ska kunna återförenas i Finland.

Saeed Mahmood Al-Mgadmee kom till Finland som flykting den 17 oktober år 2015.

- Jag kom till Finland på grund av svåra förhållanden. Jag utsattes för psykiskt och fysiskt våld i mitt hemland. Dessutom dödades min bror. Jag kan tyvärr inte gå närmare in på omständigheterna kring hans död.

Al-Mgadmee stannade kvar i Irak ett par månader efter att hans bor hade dödats. Sedan beslöt han sig för att fly. Han påbörjade den farliga resan mot Finland år 2015.

- Vi kunde ha dött i vilket ögonblick som helst. Vi tog oss från Irak genom Turkiet och korsade sedan Egeiska havet. Jag minns att klockan var runt två på natten och det var väldigt mörkt. Vi var rädda för havet, för att sjunka, rädda för döden.

Han åkte över havet i en liten båt med 60 personer ombord. Personerna hade flytt från Irak eller Syrien. Al-Mgadmee säger att han inte ville ta med sin familj på den farliga resan.

- Plötsligt passerade vi något mörkt som låg i vägen för oss på havet. När vi kom närmare såg vi att det var döda kroppar som flöt omkring i närheten av en båt som låg upp och ner.

När jag ser familjer med barn på Helsingfors gator påminns jag om min egna familj. Min enda dröm är att få leva med min familj.― Saeed Mahmood Al-Mgadmee

Resan fortsatte sedan från Grekland till Tyskland.

- Vi fick sällskap av två familjer bestående av barn, kvinnor, män och äldre. En del av familjerna valde att stanna i Tyskland. Jag valde att åka vidare till Sverige och sedan till Finland.

"Mitt liv stod på spel"

Hemma i Irak verkade Al-Mgadmee som konstnär, men han var tvungen att avstå från konsten på grund av den svåra situationen i landet.

- Mitt liv stod på spel, säger han.

I Finland har Al-Mgadmee återfunnit inspirationen att skapa konst.

Samma år som han kommit till Finland ställdes hans verk ut på kulturcentret Caisa i Helsingfors.

Saeed Mahmood Al-Mgadmee.
Saeed Mahmood Al-Mgadmee hoppas på att kunna återförenas med sin familj som bor kvar i Irak. Saeed Mahmood Al-Mgadmee. Bild: Hamza Amarouche/Yle person

Han har också medverkat i olika evenemang och festivaler. Bland annat målade han en tavla för Finlands 100-årsjubileum.

- Det var en fin upplevelse. Det bästa var ändå att få skapa konstverk och måla inför publik.

Efter att han medverkat i ett evenemang på Nationalmuseet där han presenterade en irakisk duk som kallas "shmagh" bad museet om att ta in duken i sin samling.

Duken tog han med sig till Finland som ett minne av sin far Mahmood Jasim Al-Mgadmee. Pappan använde liknande, traditionella sjalar varje dag.

- Just den här duken användes till fest och den har kvar en speciell doft som påminner om honom. Det var en stor glädje för mig att kunna erbjuda duken till museets samling.

"Min enda dröm är att få leva med min familj"

Al-Mgadmee har fått uppehållstillstånd i Finland. Han saknar sin fru och sina sju barn och hoppas på ett återföreningsbeslut för familjen.

- Varje stund av väntan känns som en evighet. Jag känner sorg då vi inte kan vara med varandra.

Hans familj lever isolerade i Irak och har inte tillgång till Internet. Al-Mgadmee säger att hans barn inte kunnat gå i skolan i år på grund av att situationen på området är så instabil.

- I Finland finns livet. Det handlar om trygghet, stabilitet och framtiden. När jag ser familjer med barn på Helsingfors gator påminns jag om min egen familj. Min enda dröm är att få leva med min familj.

I dag studerar Al-Mgadmee metallteknik på en yrkesskola i Hertonäs. Han specialiserar sig på svetsning.

- Skolan är väldigt bra och jag tillbringar nästan all min tid där. Studiekamraterna och lärarna känns som en andra familj.

Han ser fram emot att börja jobba efter att han fått sin examen.

Efter att videon gjordes reste Al-Mgadmee till Turkiet och fick träffa sin familj. De hade ett möte på den finska ambassaden i Turkiet för att diskutera möjligheterna till familjeåterförening.

Intervjun och videon med Saeed Mahmood Al-Mgadmee är gjord av Hamza Amarouche och Ellen Tammisto.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen