Hoppa till huvudinnehåll

Centerpartisten Outi Lankia från Borgå hade blivit invald i den förra riksdagen: "Det är regeringsansvaret som tynger"

Outi Lankia
Arkivbild av Outi Lankia. Outi Lankia Bild: Yle / Anni Alatalo Outi Lankia

Centerns Borgåkandidat Outi Lankia ser inte ut att komma in i riksdagen. Hon är ändå jättenöjd med sin valkampanj – hon ligger på fjärde plats på Centerns lista i Nyland.

Outi Lankia (C) säger att hon är jättenöjd med sin egen valkampanj. Hon hade ett stort gäng bakom sig och de lyckades föra en synlig kampanj.

– Vi har också fått mycket positivt feedback över partigränserna för kampanjen, säger Lankia.

Vad gäller Centerns resultat i riksdagsvalet över lag säger Lankia att det är ett jättedåligt resultat. Centern ser ut att tappa upp emot 20 mandat.

– Mitt eget resultat är jättebra. Jag är just nu på fjärde plats på Centerns lista i Nyland och jag har aldrig tidigare kommit så högt inom partiet.

Hade kanske blivit invald senast

Förra perioden hade Centern fyra mandat i Nyland, och då Yle Östnyland ringer upp Lankia strax innan klockan 23 är det frågan om huruvida partiet tar tre mandat i Nyland eller inte.

– Om det blir tre mandat så blir jag suppleant i riksdagen, säger Lankia. Så mitt resultat är jättebra men då mandaten blir färre så räcker det inte till.

Lankia säger tror att det är Centerns regeringsansvar som tynger i frågan om valresultatet.

– Centern lyckade vända Finlands ekonomi åt ett bättre håll och lyckades stoppa skuldsättningen. Men det betydde också nedskärningar, så folk är missnöjda med Centern fast partiet lyckades vända det ekonomiska läget.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val