Hoppa till huvudinnehåll

EM-drömmen sprack i Tuzla – ”Visst blev det ganska fula siffror”

Finlands lagkapten Miro Koljonen tackar sina bosniska motståndare efter EM-kvalmatchen våren 2019.
Finlands lagkapten Miro Koljonen medgav att bosnierna var bättre på alla delområden. (arkivbild) Finlands lagkapten Miro Koljonen tackar sina bosniska motståndare efter EM-kvalmatchen våren 2019. Bild: EPA handboll,miro koljonen

Finlands handbollsherrar åkte på sin fjärde förlust i EM-kvalet borta mot Bosnien-Hercegovina. Chanserna för att nå slutturneringen är borta och istället måste landslaget fokusera på att inte bli gruppjumbo med noll poäng.

Finland utmanade Bosnien-Hercegovina i torsdagens hemmamatch men fick ge sig med 26–30. Idag var det match i dryga 20 minuter före hemmalaget stod för ett ryck och tog sin andra seger på fyra dagar, den här gången med förkrossande 30–19.

– Trots att vi hade problem med försvarsspelet hela matchen så hängde vi bra med i början. Sen bommade vi några lägen och de kunde gå till paus med plus sex (16–10) på tavlan, berättar lagkapten Miro Koljonen för Yle Sporten.

– Bosnien var nog i ärlighetens namn bättre på alla delområden. Efter 45 minuter var matchen definitivt avgjord.

Efter att ha inlett kvalet med förluster mot Tjeckien (-4), Vitryssland (-7) och Bosnien (-4) resulterade EM-kvalets andra bortamöte i det klaraste nederlaget.

– Klart att det här var en stor besvikelse och visst blev det ganska fula siffror, säger Koljonen och har svårt att hitta alltför mycket positivt med matchen.

– I början hade vi åtminstone tålamod och höll oss till vår taktik. Våra kämpatakter i försvarsspelet var bättre än i hemmamatchen men samarbete mellan försvar och målvakt vill inte riktigt fungera.

Mikael Mäkelä inledde matchen mellan stolparna och efter 40 minuters spel fick han ge över målvaktsansvaret åt Albert Georgs. Burväktarna gjorde sitt bästa men var oftast chanslösa då bosnierna kom till alltför enkla avslutslägen som oftast resulterade i mål.

Hur var stämningen i hallen?

– Det var bra stämning i Tuzla. Det var skoj att spela och det bjöds inte på några osportsligheter.

”Vi måste vinna åtminstone en match”

Finland ligger sist i grupp 5 med noll poäng på fyra matcher. Chanserna att nå EM är ungefär lika stora som om en person skulle ha sju rätt i lotto, sju veckor i följd.

Istället för att tänka på slutturneringen gäller det för landslaget att fokusera på de avslutande kvalmatcherna i juni. Då möter Finland Tjeckien hemma och Vitryssland borta.

– En seger måste vi ta i det här kvalet. Det blir att lägga allt krut på hemmamatchen mot tjeckerna. Vi vill vinna den så att vi undviker ett extrakval inför nästa EM-kval, slår Koljonen fast.

De tre sämsta, av totalt åtta, gruppjumbon måste spela ett extra kval för att nå det egentliga EM-kvalet då platserna till slutturneringen 2022 delas ut. För tillfället är det endast Finland, Estland och Slovakien som ligger på noll poäng efter fyra omgångar.

Finland övernattar i Tuzla och flyger hem i morgon via Sarajevo och München. EM-kvalet fortsätter för Finlands del den 12 juni då Tjeckien kommer på besök till Vanda.

EM-kvalet i handboll

Bosnien-Hercegovina–Finland 31–19 (16–10)

B: Dejan Malinovic 5, Dino Hamidovic 5, Nikola Prce 4, Senjamin Buric 4, Enes Keskic 3, Marko Panic 3, Mirsad Terzic 2, Srdjan Predragovic 1, Muhamed Toromanovic 1, Ibrahim Haseljic 1, Josip Peric 1, Benjamin Buric 1
F: Teemu Tamminen 4, Miro Koljonen 3, Robin Sjöman 3, Max Granlund 3, Ian Martin 2, Fredrik Forss 2, Benny Broman 1, Anthony Hellakoski 1

Läs också

Nyligen publicerat - Sport