Hoppa till huvudinnehåll

Följ den stora älgvandringen i realtid på Yle Arenan!

Bild på älg med texten Den stora älgvandringen
Bild på älg med texten Den stora älgvandringen Bild: SVT älg,Den stora älgvandringen

Sedan urminnes tider har älgarna mobiliserat sig på exakt samma sätt. Från och med måndag morgon den 15 april kan du på Yle Arenan i drygt två veckor följa hur älgarna vandrar och förflyttar sig mot sommarbetet.

-Vi samarbetade med NRK kring det Fuglefjellet/Fågelön och sökte efter en egen utmaning. I samband med ett reportage om älgar så föddes idén om ”Den Stora Älgvandringen”, berättar Johan Erhag, projektledare på SVT och naturprogrammet ”Mitt i naturen”.

Mångårig tradition

I tusentals år har nämligen älgarna vandrat längs samma stråk. Längs med rutten har ortsbefolkningen fört egen statistik över hur många älgar som passerat, och vilka dagar, så baserat på det har SVT kunnat planera när live-sändningen skall börja och hur länge den skall hålla på. I området finns det även mängder av gamla fångstgropar, så det här har varit känt i tusentals år.

En övervakningskamera som är monterad i ett träd
En av övervakningskamerorna längs med älgarnas vandringsled En övervakningskamera som är monterad i ett träd Bild: Johan Erhag Övervakningskamera,Den stora älgvandringen

Älgen är världens största hjortdjur och Europas största landdjur. Trots det stora antalet älgar, är möten mellan älg och människa sällsynta. Älgens hörsel -och luktsinne signalerar människa på lång väg och älgen tar därmed till flykten. Älgarna är konservativa och beter sig på samma sätt idag som de gjorde förr.

Över hundra älgar kommer att passera

Terrängen där älgvandringen utspelar sig är tekniskt svårtillgänglig med tät granskog och en strid älv som försvårar dragning av ström och fiberkabel. Längs leden och där älgarna simmar över älven är det tänkt att 15 fjärrstyrda kameror ska placeras ut.

Vid strandkanten som ligger på motsatt sida från där älgarna kliver i älven ligger den närmsta bebyggelsen och det är där man kommer placera två bemannade stora kameror som har som uppgift att dokumentera älgarnas strapats.

Om allt går som planerat, så kan också du ta del av den stora älgvandringen. Drygt hundra älgar kommer att passera längs deras vandringsled.

Den stora älgvandringen, måndag 15 april kl 7.00.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

  • Harsyran är vintergrön

    De syrliga bladen kan ätas året runt.

    Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur