Hoppa till huvudinnehåll

I VM-finalen spelar Damlejonen för laget och för Riikka Sallinen: “Det kommer förmodligen att vara hennes sista landskamp”

Riikka Sallinen i VM-turneringen i Esbo.
Riikka Sallinen gör förmodligen sin sista match i landslaget. Riikka Sallinen i VM-turneringen i Esbo. Bild: All Over Press Riikka Sallinen

Ronja Savolainen har samlat sig efter Finlands fina VM-semifinalseger över Kanada. Det har varit bra, men det kommer att bli ännu roligare, säger stjärnbacken.

Stämningen har varit tudelad i laget efter den fina segern över Kanada. Finland har tagit sig till VM-final för första gången. En underbar seger samtidigt som nästa viktiga match väntar runt hörnet.

– Det har varit en massa sms och sådant om matchen mot Kanada. Men nu är det fullt fokus på kvällens match. Det har varit bra men det kommer att bli ännu roligare, intygar Ronja Savolainen på lagets morgonträningar på finaldagen av hemma-VM i Esbo.

I finalen som inleds klockan 20.00 ställs Finland mot den allra största förhandsfavoriten USA som har vunnit de fyra senaste VM-turneringarna.

– Vi kommer att se en jämn och mycket snabb hockeymatch. Vi kommer att göra allt. Ni kommer att få se ett finskt landslag som kommer verkligen att lämna allt på isen.

Ronja Savolainen i semifinalen mot Kanada i VM-turneringen i Esbo.
Ronja Savolainen i semifinalen mot Kanada i VM-turneringen i Esbo. Ronja Savolainen i semifinalen mot Kanada i VM-turneringen i Esbo. Bild: All Over Press Ronja Savolainen

– Det här är någonting man har drömt om jättelänge, sedan man var liten. Nu är vi i final, så nu kommer alla att visa sitt lejonhjärta, säger Savolainen.

Landslaget kommer även att ägna en extra tanke till lagets 45-åriga stålkvinna Riikka Sallinen.

– Absolut. Det kommer ju förmodligen att vara hennes sista landskamp. Nu gör vi allt för henne. Självklart så gör vi ju allt för laget också, men det är lite extra med henne i laget.

I gruppspelet klarade Finland av att utmana USA i två perioder. I den tredje perioden förvandlades Finlands 2–1-ledning till en 6–2-seger till USA.

– USA är alltid bra. Det är ett bra skridskoåkande lag som spelar bra tillsammans. De är tuffa att spela mot men vi kommer klara det, tror Savolainen.

– Vi spelade bra 60 minuter i går och nu får vi se till att fortsätta. Framför allt den matchen vi hade först mot USA. Om vi spelar sista perioden likadant vi spelade de två första i den matchen kommer det se bra ut.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Direktsändning: Historisk VM-final – Damlejonens avgörande förlängningsmål underkändes, straffar väntar!

Efter tio dagar är dam-VM framme vid dagen då medaljerna delas ut. Finlands väg till final har skett i motvind och ställvis genom höga drivor med snömodd. USA har däremot glidit fram på en räkmacka. Statistiken må tala för USA, men Finland har hittills varit bäst när det gäller.