Hoppa till huvudinnehåll

Lappträsk kommun hoppas hitta mecenater: "Vi vill finansiera invånarnas goda idéer"

Lappträsk kommundirektör Tiina Heikka
Kommundirektör Tiina Heikka tror att särskilt småföretagare, konstnärer och föreningar kan ha nytta av gruppfinansiering. Lappträsk kommundirektör Tiina Heikka Bild: Yle/ Stefan Paavola kommundirektörer,Lappträsk,tiina heikka

Snart kan Lappträskbor söka finansiering för sina idéer via kommunens egna gruppfinansieringssida på webben.

- Vi vill finansiera kommuninvånarnas goda idéer, säger kommundirektör Tiina Heikka.

I slutet av april ska kommunen öppna en egen sida på gruppfinansieringstjänsten Mesenaatti. Tanken är att Lappträskbor ska kunna starta egna gruppfinansieringskampanjer som ges synlighet på kommunens sida.

- Det kan handla om att starta ett företag, ge ut en egen diktbok, eller spela in en cd-skiva, ger Heikka som exempel.

Andra som också tycker att idén är bra kan donera en slant för att tanken ska bli verklighet.

Jag tror att kommunens gruppfinansieringssida kommer att vara till särskilt stor nytta för småföretagare, konstnärer och föreningar― Tiina Heikka, Lappträsk kommundirektör

Om man söker gruppfinansiering för någonting som kan befrämja hälsa och välmående i byarna i Lappträsk så går det att få hjälp på traven av kommunen, en så kallad Hyvät kylät-peng.

- När projektets målsumma har uppnåtts via gruppfinansiering fördubblar kommunen summan upp till 500 euro. Om målet till exempel är 300 euro så betalar kommunen 300 till, förklarar Heikka.

Lär dig mer

Lappträsk kommer att vara den andra kommunen i Finland som satsar på gruppfinansiering. Tammerfors har också en egen gruppfinansieringssida på Mesenaatti.me.

Flera av kampanjerna på Tammerfors sida handlar om att samla in pengar åt riksdagsvalskandidater, men man försöker också finansiera bland annat bokprojekt, mommodisco, en modeshow och kultur för barn.

Hus bakom gröna kvistar
Kommunen stöder projekt som befrämjar hälsa och välmående i byarna. Arkivbild från Kapellby, Hus bakom gröna kvistar Bild: Yle/Fredrika Sundén Lappträsk,tarasoffska huset

På tisdagen den 16 april ordnar kommunen och Mesenaatti.me ett informationstillfälle om gruppfinansiering och den nya nätplatsen. Deltagarna får bland annat lära sig hur man bygger upp en egen gruppfinansieringskampanj. Tillfället ordnas på Koko Kylän Työhuone klockan 17.30-20.30.

- Jag tror att kommunens gruppfinansieringssida kommer att vara till särskilt stor nytta för småföretagare, konstnärer och föreningar, säger Heikka.