Hoppa till huvudinnehåll

SFP:s Mikaela Nylander: Olidligt spännande är det nog

Kvinna vid bord
Kvinna vid bord Bild: Mira Bäck/Yle Borgå,Svenska folkpartiet i Finland,Valvaka,Riksdagsvalet i Finland 2019

En liten grupp SFP:are har samlats i Brasserie L´Amours källare för valvaka. Stämningen är lugn men lite spänd.

- Det är spännande. Det är en så liten del av Nylands röster som har räknats ännu, och vi är spända över om vi kommer att ha kvar våra fyra mandat i Nyland. Det viktigaste för oss är att ha en SFP:are från Borgå, säger Elin Blomqvist-Valtonen som är ordförande för SFP i Borgåbygden.

Blomqvist-Valtonen kandiderar själv i riksdagsvalet men ser inte ut att komma in.

- Jag tror inte att det vänder mer i det här valet, men som jag har sagt många gånger tidigare så är politik en maraton och inte en sprint, säger Blomqvist-Valtonen.

När 81 procent av hela landets röster har räknats har man i Nylands valkrets enbart tagit sig igenom lite på 40 procent av rösterna.

Mikaela Nylander har suttit fyra perioder i riksdagen och är en av förhandsfavoriterna i Nyland.

När 91 procent av hela landets röster har räknats ser Nylander ut att bli på en suppleantplats. Det förutsäger också Yles valprognos.

När vi träffar Nylander har 81 procent av hela landets och cirka 40 procent av Nylands röstyer räknats. Då ser det ännu ut som om Nyland kunde komma in.

Nylander konstaterar att det bara är att vänta.

- Förän vi har sett Vandas och Esbos röster går det inte att säga någonting om Nyland för de är så avgörande, säger Nylander.

Traditionellt har SFP länge haft tre mandat i Nyland.

- I det förra riksdagsvalet var Calle Haglund jättepopulär och då fick vi ett fjärde mandat. Nu hoppas jag verkligen att vi skulle lyckas hålla det fjärde. Det skulle vara helt fantastiskt, då skulle vi vara valets vinnare, säger Nylander.

Nylander är hoppfull om att hon kan komma med.

- Givetvis! Jag tycker att det skulle vara helt fruktansvärt om hela Östnyland skulle vara utan en riksdagsledamot,. Det är jättesvårt att ta tillbaks ett riksdagsmandat som försvinner från regionen för då är det de riksdagsledamöterna som jobbar och befäster sina positioner, säger Nylander.

På frågan om vad Nylander gör ifall hon inte kommer in svarar hon så här:

- Först ska jag fira påsk med min familj och släkt och vänner. Sedan måste jag se, jag har inte några planer överhuvudtaget.

- Många röster är ännu oräknade, men olidligt spännande är det nog, säger Nylander,

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val