Hoppa till huvudinnehåll

Tårögda damlejon föll i sanslöst drama: Petra Nieminens mål dömdes bort i förlängningen, USA vann VM-guld efter vassare straffskytte

Så nära, så nära, men ändå så långt borta. De finländska Damlejonen och alla de hejande supportrarna hade redan börjat fira VM-guldet då domarna avbröt festen och underkände Petra Nieminens matchvinnande mål i förlängningen. Istället tog USA hand om guldet efter straffläggning.

Det var en jättelik utmaning Finlands damlejon hade att bemästra för att för första gången i historien kunna titulera sig som VM-guldmedaljörer i ishockey.

USA, som vunnit alla matcher i turneringen, och som i gruppspelet mosat finländskorna med 6-2, gällde som skyhög storfavorit i finalen.

All press USA. Allt att vinna för Damlejonen. Ett delikat läge, vilket även chefstränare Pasi Mustonen var medveten om.

– Idag ska vi njuta, konstaterade Mustonen för Yle inför matchen.

Och som finländskorna njöt, kämpade och slet. Men det räckte inte. USA tog hand om VM-guldet i en högdramatisk VM-final.

Räty, Räty och… Räty

Finland fick inledningsvis agera mottagande part då USA styrde spelet och skapade farliga målchanser, men finländskorna hängde ändå hyfsat bra med i amerikanskornas tempo.

Och trots att spelet stundvis snurrade obehagligt nära och obehagligt länge kring det finländska målet lyckades Noora Räty, som sista utpost, med många fina räddningar hålla med Finland i kampen.

Yle Sportens referent Anki Karhu påminde också om att matchtempot var högre än i semifinalen mot Kanada.

Det var sist och slutligen USA som styrde och ställde i den första perioden, och utan Rätys fina form hade Damlejonen sannolikt legat under med flera mål. Totalt noterades Räty för hela 17 räddningar i den första perioden.

Noora Räty kämpade, men kunde inte stoppa USA i VM-premiären.
Noora Räty agerande levande vägg mot USA. Noora Räty kämpade, men kunde inte stoppa USA i VM-premiären. Bild: Lehtikuva Noora Räty,Finlands damlandslag i ishockey

Mot slutet av perioden lyckades Finland ändå sätta lite press på USA i deras anfallszon, men några riktigt vassa chanser skapade finländskorna inte. Finland hade dessutom svårt att vinna puckdueller i egen zon, och så hemskt många organiserade anfall var det inte tal om.

Det var uteslutande USA som hade de farliga målchanserna i period ett, och pausvilan kom väldigt lägligt för trötta, finländska damlejon.

USA tog ledningen – Damlejonen kontrade snabbt

Stärkta av pausvilan fick Damlejonen ett kalasläge att ta ledningen då USA drog på sig en utvisning genast i början av den andra perioden, men dessvärre rann det numerära överläget ut i sanden utan finländskt ledningsmål.

Den andra perioden gick i något jämnare tecken än den första.

Halvvägs in i perioden bjöds Damlejonen för andra gången på en möjlighet att spela powerplay. Närmare än en tomt gapande amerikansk målbur kom dock Finland inte.

Men istället kopplade Finland ett litet grepp om matchen, och fick faktiskt ett par riktigt farliga målchanser till stånd.

Slutet av perioden var igen USA:s och läget såg stundvis riktigt förtvivlat ut, men igen stavades den finländska räddningen med fyra bokstäver: Räty.

Men inte ens hon kunde stoppa den amerikanska tornadon. Efter ett pucktapp i mittzon tog Annie Pankowski hand om spelredskapet och kunde sätta in ett välplacerat handledskott bakom Rätys plockhandske några minuter före paus.

Den finländska hemmapubliken fortsatte trots baklängesmålet att frenetiskt heja fram de egna, och stärkta av ”den sjätte spelaren” lyckade Finland kvittera då Petra Nieminen frispelade Susanna Tapani vid bortre stolpen.

Susanna Tapani under en landskamp.
Susanna Tapani satte in kvitteringen. Susanna Tapani under en landskamp. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Susanna Tapani

Tapani hade inga problem med att sätta spelredskapet i nättaket bakom en överraskad Alex Rigsby, som inte var helt beredd på kvitteringspucken.

– Jag sade bara tack, sade Tapani till Yle i pausvilan om sitt kvitteringsmål.

1-1 inför slutakten, som inleddes med finländskt boxplay.

Matchen gick till förlängning

Finland red emellertid ut den obehagliga amerikanska räden i powerplay, än en gång till stor del tack vare Rätys fina takter.

Om Finland rentav var snäppet bättre än USA i den andra akten så var det igen ombytta roller i den tredje då USA till stora delar styrde och ställde.

Men Damlejonen växte – än en gång – in i de stora skorna och vågade modigt stå upp mot amerikanskorna även i den sista perioden.

Stundvis böljade spelet rentav fram och tillbaka med målchanser åt bägge håll. Ingendera lagen kunde ändå hitta nätmaskorna, och en spännande förlängning väntade.

Finlands mål dömdes bort – straffläggning avgjorde

Venla Hovi tog dessvärre en relativt lätt utvisning i förlängningen, till publikens stora förtret.

Men på ett helt osannolikt sätt lyckades Finland vänta ut den amerikanska anstormningen. Lejonen rev, slet, kämpade, och närmare än ett stolpskott kom USA inte under den utvisningen.

– Noora Räty brinner, isen smälter under henne, utbrast Karhu i direktsändning.

Ja, så bra har man sällan sett en målvakt vara.

De hårt ansatta Damlejonen belönades därefter med en timeout av chefstränare Mustonen.

Och det såg ut att löna sig.

Petra Nieminen fick kort därefter in en puck men målet granskades av videodomarna, sannolikt på grund av att USA:s målvakt blivit pååkt och förlorat hjälmen strax före målet.

– Det finns inga ord för det här, det finns inga ord, hann Karhu redan börja hylla, förrän målet bortdömdes.

– En fars, konstaterade Karhu. Och publiken rasade åt domarnas beslut, som inte på något sätt motiverades.

Finlands damlandslagsspelare i ishockey håller om varandra.
Damlejonen höll om varandra medan de väntade på domarens besked. Finlands damlandslagsspelare i ishockey håller om varandra. Bild: Lehtikuva Finlands damlandslag i ishockey,ishockey,Susanna Tapani,Dam-VM i ishockey 2019

På med blåstället igen för Damlejonen, men som plåster på såren fick damlejonen spela powerplay. Dessvärre inget resultat där heller.

Petra Nieminen kom en andra gång åt att avgöra, men lyckades inte. I situationen tvingades USA dra på sig en utvisning, med 1 minut och 54 sekunder kvar av förlängningen.

Trots att Finland fick spela förlängningsperioden ut i powerplay kom inget avgörande mål och straffläggning väntade.

Där var USA klart bättre och amerikanskorna är därmed världsmästare.

Besvikelsen i det finländska lägret var förståeligt nog enorm, trots den historiska silverbragden.

Resultat:

USA - Finland 2-1
35.46 1-0 Pankowski (Coyne Schofield,)
38.29 1-1 Tapani (Nieminen,Tuominen)
80.00 2-1 Pankowski e. str.

Målvakter:
Rigsby 4+ 9+ 4+ 9 = 26
Räty 17+ 6+13+14 = 50

Publik: 6053

Läs mera:

Profilerna och experterna så gott som ense, Finland borde ha vunnit VM-guld – men IIHF vägrar backa: ”Så här kan det gå i ishockey”

Gulddrömmen krossades på värsta möjliga sätt. Efter att redan ha pangat in pucken i förlängning fick Damlejonen se sig besegrade efter straffar. Rätt? Absolut inte, säger de flesta – men det internationella ishockeyförbundet står fast vid slutresultatet.

Läs mera:

Ringde videodomaren till Trump? Experten skjuter ner konspirationsteorierna och ger Damlejonen full tia: ”Vi har äntligen brutit barriären”

En domartabbe stoppade Finland från ett sensationellt VM-guld i ishockey, säger Yle Sportens expertkommentator Merita Bruun. Men Damlejonens fantastiska turnering innebar ändå ett rejält genombrott för grenen i Finland.

Läs mera:

Besviken men stolt Mustonen pikar domarna: "Jag har aldrig förut varit världsmästare, och plötsligt inte varit det"

Finlands chefstränare Pasi Mustonen är otroligt stolt över sitt landslag. Samtidigt är han mycket besviken över hur domarna hanterade situationen vid Petra Nieminens bortdömda mål. "De vet att de inte förtjänade att vinna," säger Mustonen om amerikanskorna till Yle.

Läs också