Hoppa till huvudinnehåll

WHO: 121 döda i striderna i Tripoli

Fordon med en överkorsad bild som föreställer Khalifa Haftar, ledare för LNA-armén i Libyen
Fordon med en överkorsad bild som föreställer Khalifa Haftar, ledare för LNA-armén i Libyen Fordon med en överkorsad bild som föreställer Khalifa Haftar, ledare för LNA-armén i Libyen Bild: EPA-EFE/STRINGER Libyen,Milis,Khalifa Belqasim Haftar

Minst 121 människor har dödats och närmare 600 har skadats sedan de senaste våldsamheterna bröt ut i Libyen, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO.

Libyen är splittrat mellan rivaliserande regimer i öster och väster. Vardera parten stöds av sin egen milis. Den så kallade libyska nationella armén (LNA) strider mot en milis som är allierade med den FN-stödda regeringen i Tripoli.

Oroligheterna i Libyen bröt ut då LNA under krigsherren Khalifa Haftars ledning inledde en offensiv mot huvudstaden Tripoli den 4 april.

Libyer demonstrerar i Tripoli mot krigsherren Khalifa Haftar den 12 april 2019.
Libyer demonstrerar i Tripoli mot krigsherren Khalifa Haftar den 12 april 2019. Libyer demonstrerar i Tripoli mot krigsherren Khalifa Haftar den 12 april 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Libyen,demonstration,Khalifa Belqasim Haftar,Tripoli

Läget förvärras av att både LNA och regeringssidans styrka GNA, har beordrat flygattacker mot varandra vilket främst drabbar civila som är instängda i krigszonen.

Civilbefolkningen har hamnat i kläm, och enligt FN:s uppgifter har över 8 000 människor tvingats fly på grund av sammandrabbningarna.

Muammar Gaddafi avsattes 2011

Striderna har trappats upp och skapar ökad oro i Libyen inför risken för ett nytt inbördeskrig.

Konflikten har pågått sedan den långvariga diktatorn Muammar Gaddafi avsattes 2011 och landet tudelades. USA, Frankrike och Storbritannien bidrog till det kaotiska läge som uppstod 2011 då de inledde en bombkampanj mot Gaddafi.

General Khalifa Haftar som en gång tjänstgjorde under ekt-diktatorn Muammar Ghadaffi vill blir Libyens armékommendör
Krigsherren Khalifa Haftar General Khalifa Haftar som en gång tjänstgjorde under ekt-diktatorn Muammar Ghadaffi vill blir Libyens armékommendör Bild: EPA/MOHAMMED ELSHAIKY Khalifa Belqasim Haftar,Libyen

Många libyer befaras att krigsherren Khalifa Haftar försöker skapa en ny militärdiktatur i stil med Gaddafis. Också grannlandet Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi kom till makten genom en militärkupp mot en internationellt erkänd regering.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi träffade i dag den libyska kommendören Khalifa Haftar i Kairo för att diskutera läget i Libyen, säger en talesman för Sisi.

Källor: AP, AFP