Hoppa till huvudinnehåll

ÅIF får skynda på med sitt nya lagbygge efter drömsäsongen: ”Vi levde en månad på innebandyns villkor”

Innebandyjubel i hallen.
Lagkapten Miro Herlin i segertag med Sibbopubliken. Innebandyjubel i hallen. Bild: Iro Karesniemi innebandy,tävlingsidrott,bollsport,åif

Mot nästan alla odds spelar Ådalens IF herrlag ligainnebandy nästa säsong. Målet är att locka unga talanger till Sibbolaget.

Tränaren Sebastian Freudenthal darrar ännu på stämbanden, då han minns den sista kvalmatchen mot ligalaget Karhut på fredag i Söderkulla. Fast riktigt allt minns han inte.

Stunden efter det att slutsignalen löd, och ligaavancemanget var säkrat, är lite oklar.

- Jag tror jag jublade, jag tror jag sprang in på planen, jag har inte en helt klar bild av vad jag gjorde. Det var en jävla lättnad att få ta de stegen, säger han.

Innebandyjubel i hallen.
Vi gjorde det! Innebandyjubel i hallen. Bild: Iro Karesniemi innebandy,tävlingsidrott,bollsport,åif

ÅIF vann matchen med 6-2 och matchserien med 3-1. Inte illa med tanke på att Sibbolaget slutade på en åttonde plats i grundserien i division ett.

- Lite tur har vi haft på vägen, men under slutspelsmånaden svetsades laget tajt tillsammans. Alla killar förstod sin egen roll och uppgift. Vi lyckades göra det som ingen annan trodde på.

Under grundserien fick de mer erfarna spelarna tid för familj och jobb, vilket syntes i resultaten. Men till slutspelet kom alla med för fullt.

- Vi kom överens med alla spelare att sen när slutspelen börjar så lever vi en månad på innebandyns villkor.

Innebandyjubel i hallen.
ÅIF 2018-2019 Innebandyjubel i hallen. Bild: Iro Karesniemi innebandy,tävlingsidrott,bollsport,åif

- Jag visste att åttonde placeringen i grundserien definitivt inte var vår ändhållplats, säger Sebastian Freudenthal.

Nu väntar då ligaspel för ÅIF. Det är ett stort äpple att bita i.

- Jag har lovat vara med och bygga laget för nästa säsong. Det är lite bråttom nu. Största delen av ligalagen har redan sina lag spikade.

Senast andra veckan i maj borde de flesta spelarkontrakt vara gjorda.

- Till en del måste vi fylla upp med spelare som håller ligastandard, så vårt ligaspel inte blir en fransk visit. En del spelare har vi lite på kroken och en del har väntat på besked om hur det blir med ligaspel nästa säsong.

Kamp på innebandyplan.
Kamp på innebandyplan. Bild: Iro Karesniemi innebandy,tävlingsidrott,bollsport,åif

Samtidigt pågår en föryngringsprocess i ÅIF.

- Det gäller att hitta hungriga unga spelare, som ser ÅIF som en mellanetapp i karriären och har ligaspel i huvudstadsregionen som sitt mål.

Sebastian Freudenthal har tidigare verkat som tränare på liganivå. Skillnaden mellan spel i division ett och ligan är inte helt astronomisk.

- Karhut (kvalmotståndarna) samlade ihop 17 poäng i ligan, så helt ute och cyklat har de inte varit. Den nedre halvan av ligan skiljer sig inte så fruktansvärt från division ett.

Innebandyjubel i hallen.
Innebandyjubel i hallen. Bild: Iro Karesniemi innebandy,tävlingsidrott,bollsport,åif

Sibbopubliken i Söderkulla får beröm. Särskilt lyfte publiken laget under de sista viktiga matcherna.

- Deras stöd betydde väldigt mycket under de här sista hemmamatcherna. Vi får hoppas att vårens under bär frukt även i framtiden. Publiken ger ett extra lyft.

- Hoppas att Sibboborna kommer till hallen nästa säsong trots att det blir tuffare att då vinna alla matcher, säger han.

Kamp på innebandyplan.
Kamp på innebandyplan. Bild: Iro Karesniemi innebandy,tävlingsidrott,bollsport,åif

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland