Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen är folkets mästare: "Final av mytiska proportioner i paritet med Mieto-Wassberg"

Damlejonen var i tårar efter finalen.
Damlejonen var i tårar efter finalförlusten. Damlejonen var i tårar efter finalen. Bild: Yle / Tomi Hänninen Dam-VM i ishockey 2019,Finlands damlandslag i ishockey

Det är en förlust som går rakt in i den finländska folksjälen. Damlejonen har nu ett eget kapitel i boken om bittra finländska nederlag. Yle Sportens podd korar ändå laget till folkets mästare efter VM-silvret i hemmaturneringen.


Så nära men så långt borta. Finlands damer var ett bortdömt mål från VM-guld. Ett kontroversiellt bortdömt mål från VM-guld, dessutom.

– I boxningssammanhang talar man om ofta om The People’s Champion – Folkets mästare. Så beskrivas ofta en boxare som inte har titeln men som allmänt anses skulle vara en värdig mästare och som de breda folkmassorna älskar. Jag tror jag talar för hela ishockey-Finland då jag säger att Damlejonen är folkets mästare, säger Chriso Vuojärvi i Yle Sportens podd.

Vuojärvi anser att söndagens final nu är den finländska damhockeyns motsvarighet till Juha Mietos förlust mot Tomas Wassberg och fotbollslandslagets baklängesmål på stopptid mot Ungern i VM-kvalet 1997.

– Det var mytiskt. Det här är en snackis som folk kommer att minnas och relatera till. Idrott handlar om känslor. Finalen innehöll märkliga domslut, ovisshet, total eufori, ovisshet, glädje, eufori och total tystnad. Den dramaturgin hade precis allt, konstaterar Antti Koivukangas.

Damlejonen tröstar varandra efter finalförlusten.
Damlejonen tröstar varandra efter finalförlusten. Bild: Yle / Tomi Hänninen Dam-VM i ishockey 2019,Finlands damlandslag i ishockey

Han är mån om att poängtera att segern över Kanada i semifinal var en massiv prestation. Att Damlejonen dessutom kunde följa upp den segern med att gå och visa att Finland kan vara bäst i världen var till och med större.

– Jag var nedstämd å spelarnas vägnar efter förlusten. Men vi fick som nation uppleva känslan av att vinna ett historiskt VM-guld.

Videodomslut kan vara problematiska

Vuojärvi och Koivukangas är överens om att det finns en hel del att göra då det handlar om videodomslut inom ishockeyn och andra sporter.

– Vi såg VAR-systemet i samband med fotbolls-VM och i det stora hela fungerade det hela okej. Men det kan bli problematiskt. Situationer ser annorlunda i slow motion än i verklig hastighet. Vilka situationer ska granskas? Och framför allt: Får det verkligen ta tio minuter för att få till stånd ett domslut. Nej det får det inte, säger Vuojärvi.

Damlejonens lots Pasi Mustonen hade svårt att smälta det bortdömda målet  i VM-finalen.
Damlejonens lots Pasi Mustonen hade svårt att smälta det bortdömda målet i VM-finalen. Bild: Yle / Tomi Hänninen Dam-VM i ishockey 2019,Finlands damlandslag i ishockey,Pasi Mustonen

Koivukangas anser att internationella ishockeyförbundet IIHF har tappat bollen i sin praxis.

– Man har en hel del att jobba på med kommunikationen. Skulle IIHF ha varit väldigt tydlig med vad som hände så skulle det ha blivit en bättre eftersmak för alla involverade.

Koivukangas och Vuojärvi avrundar diskussionen kring Damlejonen med att cementera att de kommer att väljas till årets finländska lag under Idrottsgalan.

Veckans avsnitt tar också pulsen på de pågående slutspelen i NHL och den inhemska ishockeyligan.

Läs mera:

Ringde videodomaren till Trump? Experten skjuter ner konspirationsteorierna och ger Damlejonen full tia: ”Vi har äntligen brutit barriären”

En domartabbe stoppade Finland från ett sensationellt VM-guld i ishockey, säger Yle Sportens expertkommentator Merita Bruun. Men Damlejonens fantastiska turnering innebar ändå ett rejält genombrott för grenen i Finland.

Läs mera:

Profilerna och experterna så gott som ense, Finland borde ha vunnit VM-guld – men IIHF vägrar backa: ”Så här kan det gå i ishockey”

Gulddrömmen krossades på värsta möjliga sätt. Efter att redan ha pangat in pucken i förlängning fick Damlejonen se sig besegrade efter straffar. Rätt? Absolut inte, säger de flesta – men det internationella ishockeyförbundet står fast vid slutresultatet.

Läs mera:

Tårögda damlejon föll i sanslöst drama: Petra Nieminens mål dömdes bort i förlängningen, USA vann VM-guld efter vassare straffskytte

Så nära, så nära, men ändå så långt borta. De finländska Damlejonen och alla de hejande supportrarna hade redan börjat fira VM-guldet då domarna avbröt festen och underkände Petra Nieminens matchvinnande mål i förlängningen. Istället tog USA hand om guldet efter straffläggning.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport