Hoppa till huvudinnehåll

Det hängde på en hårsmån för SFP:s Mikaela Nylander från Borgå - föll ut ur riksdagen efter valthriller

En kvinna står i ett rum med bord och stolar. Hon håller i någonting och ser ut att vara på väg bort.
Mikaela Nylander på väg bort från valvakan ... och riksdagen. En kvinna står i ett rum med bord och stolar. Hon håller i någonting och ser ut att vara på väg bort. Bild: Yle/Mira Bäck Mikaela Nylander,Svenska folkpartiet i Finland,Valvaka,Borgå,Riksdagsvalet i Finland 2019

Det gick inte vägen för förhandsfavoriten Mikaela Nylander. Efter att ha balanserat mellan invald och suppleant föll polletten på suppleant när alla röster är räknade. Nu får hon kanske tid till att studera psykologi, något hon länge drömt om.

Nylander lämnade SFP:s valvaka i Borgå lite efter elva på kvällen när 96 procent av hela landets och lite över 80 procent av Nylands röster hade räknats.

- Jag tänker gå hem och lägga mig, nu orkar jag inte vänta mera, sade Nylander med ett litet skratt.

När Yle Östnyland ringer upp Nylander är hon redan hemma.

- Jag måste tacka för förtroendet jag fått. Tyvärr räckte det inte den här gången, men jag har haft den stora glädjen och äran att i fyra perioder ha fått sitta i riksdagen. Jag vill tacka alla som genom åren och i alla dessa val gett sitt förtroende.

Nylander tror att en orsak till att hon föll ut är att det i år fanns många starka kandidater.

- Det är jättebra med tanke på återväxten här i vår region.

Vad ska Nylander göra nu?

- Först tänker jag fira påsk med familj och vänner. Sedan måste jag se vad jag ska göra. När en dörr stängs så öppnas en annan och det brukar vara så att det som sker blir bäst. Jag är säker på att någonting kommer att komma och att det ordnar sig på sätt eller annat.

Framtidsplaner

Nylander berättar att hon under en längre tid har drömt om att studera psykologi.

- Så det kan hända att det nu öppnas en sådan möjlighet för mig. Men man vet inte. Jag tar dagen som den kommer och med öppet sinnelag ser vad framtiden för med sig.

SFP höll sina nio mandat i riksdagen. En tid såg det ut att kunna bli tio.

Nu ser vi vad livet för med sig― Mikaela Nylander

Av SFP:s fyra mandat i Nyland föll ett bort när Nylander föll ut.

- Det var alldeles fantastiskt att Österbotten fick ett mandat till, och otroligt strongt att man i Åboland lyckades hålla mandatet. Men det var jättesynd att vi i Nyland inte lyckades behålla det fjärde mandatet.

Nylander tror att regeringsförhandlingarna kommer att bli svåra.

- Jag hoppas att SFP kommer att kunna vara med och skriva regeringsprogrammet, säger Nylander.

- Nu ser vi vad livet för med sig, säger hon.

Nylander landade på en andra suppleantplats i Nyland. Hennes jämförelsetal var 12 383. Det sista nyländska mandatet gick till Pihla Keto-Huovinen (Saml) med jämförelsetalet 12 698.

Läs mera:

Kommentar: Vinnare och förlorare i Östnyland

Valresultatet är en vattendelare för Östnyland och banar väg för nya konstellationer. Mikael Crawford väljer att placera Harry Harkimo bland förlorarna, trots att Hjallis samlade många röster.

Val