Hoppa till huvudinnehåll

Experterna: Så kan den nya regeringen se ut

Kollage av partiledarna i de 6 största partierna
Kollage av partiledarna i de 6 största partierna partiledare

När det kommer till att få sitta med i den nya regeringen, gör de flesta partier så gott som vad som helst för att komma med, tror statsvetare.

Sonderingarna för att få fram den nya regeringen börjar redan idag, måndag. Sannolikt är det SDP-ledaren Antti Rinne som axlar uppdraget och experterna tror att det inte blir en lätt uppgift.

Professor emeritus Göran Djupsund och journalisten Jeanette Björkqvist har svårt att tippa hur den följande regeringen kommer att se ut.

- Det vet ju Rinne knappt själv. Jag tror åtminstone inte att Sannfinländarna kommer att sitta i regeringen, säger Björkqvist.

- Det tror jag inte heller, instämmer Djupsund.

Göran Djupsund i Svenska Yles valvaka 2019.
Professor emeritus Göran Djupsund. Göran Djupsund i Svenska Yles valvaka 2019. Bild: Yle Göran Djupsund

Djupsund tippar på att SDP ursprungligen planerat att regera tillsammans med Centern och De Gröna, men den kombinationen kanske inte blir av, trots allt.

- Det skulle räcka kanske nätt och jämnt, om de skulle ha SFP med sig. Men sossarna skulle vilja ha sällskap av Vänsterförbundet, och då sitter Centerpartiet i en sits som de inte vill vara i, sa han.

Samarbete med Samlingspartiet inte långsökt

En annan potentiell regeringspartner är Samlingspartiet, vilket enligt Djupsund inte är helt långsökt.

- Tittar vi lite längre tillbaka har Socialdemokraterna och Samlingspartiet haft liknande linje i många tunga frågor. De kan nog hitta en gemensam linje om de blundar för vissa ärenden.

I motsats till Centern, klarade sig Samlingspartiet oskadd undan regeringsmedverkan. Partiet har uttryckt att de gärna sitter med i regeringen igen, på vissa villkor.

Centern tror Djupsund att ställer sig mindre ivrig till regeringsmedverkan.

- Jag tvivlar på att Centern har den här ambitionen. De behöver få slicka såren och byta ordförande.

- Å andra sidan upprepade Juha Sipilä flera gånger under söndagen att han inte utesluter någonting, att han lägger fosterlandets intressen framom sitt eget parti, säger Björkqvist.

Porträttbild av skribenten.
Journalisten Jeanette Björkqvist. Porträttbild av skribenten. Bild: Yle / Marcus Rosenlund Jeanette Björkqvist

Jeanette Björkqvist påminner att Antti Rinne många gånger ställt sig skarpt kritisk till Centerns och Samlingspartiets politik. Djupsund påpekar emellertid att man under de sista valdebatterna klart kunnat märka att Centern och Socialdemokraterna positionerat sig allt närmare varandra.

- Det fanns signaler på att de nog kan bli polare. Däremot är jag ganska säker på att Juha Sipilä inte skulle sitta som Centerns representant i den regeringen. Centern har nog ett behov att återuppfinna sig själv, och bli av med den så kallade företagsledarcentern, som många fått en bild av. Det kan kräva att man går i opposition.

Pekka Haavisto som svart häst?

Att Antti Rinne inte är den stora valsegrare, som självsäkert leder regeringshandlingarna, kunde ge utrymme för kreativa lösningar.

- Igår kastade jag fram den radikala tanken att Pekka Haavisto kunde leda förhandlingarna. Han är ju konfliktförmedlare och den som mest galant skulle klara av EU-ordförandeskapet. Vi är ju i en jättespeciell situation och då tycker jag att man ska vara öppen - åtminstone intellektuellt - för nya, speciella lösningar, säger Djupsund.

- På Åland gjordes faktiskt en sådan lösning en gång, då socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell blev lantråd, även om partiet inte var störst. Och regeringen fungerade helt hyfsat.

Pekka Haavisto.
De Grönas partiordförande Pekka Haavisto. Pekka Haavisto. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto,Riksdagsvalet i Finland 2019

Däremot tror Djupsund inte att Antti Rinne vore beredd att ge makten ifrån sig.

- Nej, klart inte. Men han har inte mycket orsak att smälla med sina hängslen.

Sannfinländarna blir sannolikt utanför

Jeanette Björkqvist tror att regeringssammansättningen långt handlar om vem som kan ge avkall på sina principer.

- Men det här blir svårt, eftersom vi har tre nästan jämstarka partier som alla vill olika saker. Alla har rätt olika agendor, säger Jeanette Björkqvist.

- Nu ser det ut som att någon av de här jämstarka partierna blir utanför, och då blir dess väljare givetvis missnöjda. Blickarna faller på Sannfinländarna. Men trots att ett parti gjort ett bra val har det inte automatisk rätt att sitta i regeringen, säger Björkqvist.

Det är få partier som helt rakt sagt ut att de omöjligen kan sitta i samma regering med Sannfinländarna. Men ett samarbete med Socialdemokraterna känns ändå osannolikt.

- Jag tycker Rinne varit rätt tydlig med att det finns oerhörda ideologiska skillnader mellan SDP och Sannfinländarna. Det skulle vara häpnadsväckande att se dem i samma regering, säger Jeanette Björkqvist.

”Många är beredda att tumma på sina principer”

Enligt Göran Djupsund kan partier svänga ganska snabbt och ganska mycket för att få sitta vid makten. De är beredda att tumma på många principer om det betyder att de kan påverka, säger han.

- Sedan grundlagsreformen har den som sitter i opposition inget att säga. Förr krävdes det ofta två tredjedels eller fem sjättedels majoritet för att få igenom saker, så man kunde alltid förhandla. Nu när regeringen kan klara sig med enkel majoritet, är en plats i oppositionen som att sitta i Sibirien. Så jag tror att nästan alla partier gör vad som helst för att komma med.

Antti Rinne, Petteri Orpo och Jussi Halla-aho.
Antti Rinne med möjliga regeringspartners, Jussi Halla-aho och Petteri Orpo. Antti Rinne, Petteri Orpo och Jussi Halla-aho. Antti Rinne,Petteri Orpo,Jussi Halla-aho,Riksdagsvalet i Finland 2019

Vem som än är beredd att axla regeringsansvaret, måste man enligt Göran Djupsund i samband med sonderingarna ta i beaktande de tre nyckelfaktorer som karaktäriserade valet: att Centern gjorde katastrofdåligt ifrån sig, att Socialdemokraterna vann med rekordlågt stöd och att Sannfinländarna hade så stor framgång.

Göran Djupsund säger att det här är ett resultat av att också Finland fått känna av den globala utvecklingen där traditionella, statsbärande partier går neråt, och populistiska rörelser växer både i den högra och vänstra kanten.

Det är en förändring som också gör regeringsbildandet mer komplicerat.

- Ett splittrat partifält gör det svårare att bilda regeringar och nationer blir svåra att leda. När populisterna vinner blir också EU svårt att styra. Då är det ingen som jublar, förutom möjligtvis vår granne i öst, säger Djupsund.

Val