Hoppa till huvudinnehåll

Först Mikael Jantunen och nu Jesper Granlund – Svenskfinland har baskettalang

Jesper Granlund
Snabbhet är Granlunds vapen. Jesper Granlund Bild: Matti Raivio/All Over Press Basket

Alex Vaenerberg har sedan en säsong tillbaka haft sällskap av Jesper Granlund i Helsinki Seagulls ligalag. Våren 2018 erövrade Seagulls FM-brons men det är under den pågående säsongen som Jesper Granlund har fått ett större ansvar.

Alldeles nyligen tackade Granlund för tränaren Mikko Larkas förtroende då han förbättrade sitt personliga poängrekord i ligan till 12.

Granlund som precis har fyllt 19 år har i snitt spelat över åtta minuter per match vilket är en ökning med dryga sex minuter från hans debutsäsong.

– Jag har via träningarna kommit bättre in i speltempot som krävs i ligan. Träning har också gett färdighet och jag har utvecklats så jag känner mig tryggare i det jag gör.

– Jag tänker mindre och försöker att inte tänka alls då jag är på planen. Jag menar att allt ju skall komma från ryggmärgen, säger han.

Jesper är en spelare som har lätt att göra poäng. Han hittar luckor där andra inte gör det.― Alex Vaenerberg

Granlund fick massor med ansvar i division ett

I division 1, där Granlund har spelat för Helsingin NMKY har han varit lagets bästa poängplockare med över 19 poäng per match.

I ungdomslandslaget har Jesper gjort succé i de nordiska mästerskapen där det i snitt blev över tio poäng på 22 spelminuter per match.

Granlund är 195 centimeter i strumplästen och hans starkaste vapen är rörligheten. Typiskt för en snabb spelare är att utnyttja sina styrkor och då kan andra delområden utav spelet bli lidande.

I Jespers fall handlar det om att förbättra distansskyttet som inte är dåligt men inte heller en styrka.

– Jag försöker nog ta skotten som jag får men ibland är jag ännu lite osäker. Sen är jag nog en spelare som anser att försvaret är viktigare än anfallet.

– I försvaret kan jag alltid ha en bra dag vilket inte alltid går med tanke på anfallet. I det stora hela lever jag på min snabbhet och spänst, säger han.

Från två poängs distans har Granlund en exceptionellt hög skottprocent eftersom han oftast tar sig ända in under korgen.

Basketspelare
Försvaret är viktigare än anfallet. Basketspelare Bild: Matti Raivio/All Over Press Europamästerskapet i basket för herrar

Alex Vaenerberg anser att Granlund är en ovanlig finländsk spelare

Det har varit intressant att kunna följa med Granlunds utveckling anser Alex Vaenerberg. Han har sådana egenskaper som man inte är så van att se.

– Som exempel så är han en spelare som har lätt att göra poäng. Han hittar luckor där andra inte gör det och han kan sätta bollen i korgen från alla distanser. Han är helt enkelt mångsidig.

– På minussida ligger ännu en viss brist på styrka och sedan självförtroendet. Jesper har nog alla bitar på plats men han måste utveckla dem så blir det riktigt bra, tror Vaenerberg.

Granlund lever en otroligt spännande vår med slutspel, studentexamen och val av universitet på agendan.

Studentskrivningarna gick helt ok enligt Jesper själv.

– Jag tror att de flesta vitsorden kommer att röra sig kring M och C. Det preliminära vitsordet för samhällskunskap har jag inte ännu fått, säger han.

Grovjobbare som är på väg till USA

Vaenerberg lyfter fram Granlunds goda arbetsmoral som en faktor varför Jesper kommer att gå långt. Han är ofta den spelaren som stannar efter träningarna för att ännu jobba och utveckla sig själv.

Efter den pågående säsongen väljer Granlund samma väg som HBA:s Mikael Jantunen. Jantunen, som redan hunnit imponera i herrlandslaget fortsätter sin karriär i University of Utah, (samma universitet som Hanno Möttölä spelade för).

För Granlund lönar det sig i det här skedet att tänka på följande saker: Speltid, skolans akademiska nivå och givetvis trivsel i allmänhet.

Bland de universitet som visat intresse finns Davidson i North Carolina och Richmond, där Andre Gustavson spelar, som båda är rätt så stora universitet.

Vilken skola det än blir så tänker vårens abiturient Granlund först och främst på att skaffa sig en utbildning och att på köpet bygga upp möjligheterna till en proffskarriär i basket.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport