Hoppa till huvudinnehåll

Joakim Strand fortsätter i riksdagen och är nöjd över SFP:s fjärde mandat: ”Det är som det ska vara”

Joakim Strand (SFP).
Joakim Strand (SFP) samlade även detta val in kring 10 000 röster. Joakim Strand (SFP). Bild: Yle/Jonas Mastosalo Joakim Strand,Svenska folkpartiet i Finland,SFP,Vasa,riksdagsval,Österbotten

Joakim Strand (SFP) säger att det var ett undantag att SFP bara hade tre ledamöter från Vasa valkrets förra riksdagsperioden. Han är också tacksam för sitt förnyade förtroende och säger att han kommer fortsätta att jobba för Österbotten.

När alla röster är räknade i Vasa valkrets står det klart att Joakim Strand har samlat in 10 588 röster, vilket är lite över 200 fler än i riksdagsvalet 2015.

Därmed landar Strand på en andra plats bland SFP:s kandidater från Vasa valkrets och fortsätter fyra år till i riksdagen.

- Jag är ödmjukt tacksam för den bas på 10 000 väljare som ger mig det förtroende. Jag kommer jobba stenhårt för att utveckla och försvara Österbotten också framöver, säger Strand.

SFP tog en plats till i Vasa valkrets, vad beror det på?

- Det är som det ska vara. Man kan väl säga att det var ett undantag när vi var utan den här ena platsen de senaste fyra åren. Det har nog visat sig, inte minst i sjukhusfrågan men också i annat, att SFP är det parti som aktivt driver frågorna som är viktiga för österbottningarna. Så vackert så.

Tre riksdagsledamöter från Vasa stad

Totalt fick Vasa stad tre invalda riksdagsledamöter: Strand, Kim Berg (SDP) och Jukka Mäkynen (Sannf). Dessutom valdes även Mikko Ollikainen (SFP) in från grannkommunen Malax.

Strand vill inte ännu säga om Vasa får ett starkare team i riksdagen nu.

- Det kan vi utvärdera efter fyra år, men vi har ett starkt team det anser jag absolut.

Vad tror du om regeringsförhandlingarna?

- Det får vi nog återkomma till. Men jag tror det inte är långt ifrån från en sådan bas som jag själv tippade för ett år sedan.

Hurudan var den?

- SFP kommer bilda regering med tre andra partier, säger Strand.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten