Hoppa till huvudinnehåll

Johan Kvarnström skrällde rejält i elfte timmen - lyckades fånga Feldt-Rantas röster i Västnyland

På socialdemokraten Johan Kvarnströms valvaka blev den sista timmen en otrolig rysare som pågick fram till rösträkningens sista sekunder.

Det dröjde ända tills de allra sista rösterna hade räknats i Nylands valkrets innan Kvarnström och hans kampanjgrupp vågade släppa loss ett öronbedövande jubel över riksdagsmandatet.

- Just nu känns det helt galet eftersom det var så otroligt spännande på slutet. Det var som en slutspelsmatch med förlängningar och straffsparkar, sammanfattar Johan Kvarnström en stund efter att det blev klart att han är en av 200 ledamöter som tar plats i riksdagen.

Johan Kvarnström.
Johan Kvarnström blickar mot riksdagshuset i Helsingfors. Johan Kvarnström. Bild: Minna Almark / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,johan kvarnström riksdagsvalet 2019

Eftersom rösträkningen gick väldigt långsamt i Västnyland tog det länge innan Johan Kvarnströms röster började trilla in.

- Kvällen började med att någon sade åt mig att jag hade fått 83 förhandsröster, säger han.

Varken Kvarnström eller hans kampanjchef Camilla Grundström hade i sina vildaste drömmar kunnat föreställa sig att han i slutändan skulle knipa över 4 000 röster i sitt första riksdagsval.

- Jag tänkte anspråkslöst att det är jättebra om Johan kommer upp till 1 000 röster och att det är riktigt, riktigt bra om han kommer över 3 000. Och 3 500 tänkte jag att var en omöjlighet, säger Camilla Grundström.

Johan Kvarnström och Katarina Backas.
Johan Kvarnström och frun Katarina Backas kollar valresultatet på valvakan i Karis. Johan Kvarnström och Katarina Backas. Bild: Minna Almark / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,johan kvarnström katarina backas riksdagsvalet 2019

Valresultatet är extra otroligt med tanke på den kampanjstart som Johan Kvarnström hade, fortsätter Grundström.

Då det blev klart att Maarit Feldt-Ranta inte kunde ställa upp i riksdagsvalet på grund av sjukdom blev Johan Kvarnströms sits en helt annan än tidigare.

- Han gick från att ha varit en påfyllnadskandidat till att plötsligt bli en huvudkandidat och ha en superkort tid att jobba upp sig från underläge. Dessutom i kombination med att vara relativt okänd i vår valkrets, sammanfattar hon.

Maarit Feldt-Ranta var Västnylands röstdrottning i valet 2015 med över 8 700 röster. Hon har aktivt testamenterat sina röster till Johan Kvarnström och det verkar ha lyckats.

- Klart att det finns en Maarit-effekt i det här. Men jag tror också att människor har förstått att om vi vill ha en socialdemokratisk röst från den här regionen så måste man samla sina krafter och dra åt samma håll, säger Grundström.

Johan Kvarnström och hans stödtrupp jublar då han valdes in i riksdagen 20129.
"Jag är invald". Johan Kvarnström fick vänta länge innan det var klart att han är invald i riksdagen. Johan Kvarnström och hans stödtrupp jublar då han valdes in i riksdagen 20129. Bild: Minna Almark / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,johan kvarnström riksdagsvalet 2019

Johan Kvarnström håller med om att det var Maarit-effekten som delvis lyckades bära honom hela vägen till riksdagen.

Rollen från att vara en kandidat som fyller ut listan förändrades i ett slag då Maarit Feldt-Ranta hoppade av, säger han.

- Jag fick ju en helt annan roll och var tvungen att brådmogna. Det blev på mitt ansvar att både för hennes och för partiets skull jobba extra, extra hårt. Och det har jag lyckats med.

Jämnt och spännande val

Det blev extremt jämnt mellan de sista socialdemokraterna i Nyland som kom in i riksdagen och den första som föll ur.

Johan Kvarnström fick 4 215 röster. Det är bara fem röster mera än partikamraten Hussein al-Taee och 26 röster mera än Lojobon och socialdemokraten Joona Räsänen. Kontrollräkningen ska vara färdig 17.4 och då fastställs resultatet.

Läs också

Val