Hoppa till huvudinnehåll

Karhu: VM 2019 never forget – det här var turneringen då Damlejonen spelade in sig i finländarnas hjärtan

Finlands spelare kramar om varandra efter VM-finalen. Bilden försedd med Anki Karhus kolumnvinjett.
Damlejonen moraliska världsmästare. Finlands spelare kramar om varandra efter VM-finalen. Bilden försedd med Anki Karhus kolumnvinjett. Bild: Lehtikuva / Yle Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019

Ett stulet guld, domarfars, rentav justitiemord – men också ett historiskt VM-silver och en turnering vi aldrig glömmer. VM 2019 kommer att gå till historien som turneringen då Damlejonen blev ett fenomen.

Ända sedan damerna börjat spela VM våren 1990 och OS åtta år senare har Damlejonen endast varit ett begrepp för en liten, mycket begränsad skara.

Publiken på matcherna har till stora delar bestått av familj och vänner och några få ivriga damhockeyfans. För den stora publiken har dessa idrottare inte existerat.

Det blev extra tydligt då damhockeypionjären Marianne Ihalainens landslagströja i lördags hissades inför tomma bänkrader i Esbo. På plats fanns ett litet följe, familj och vänner, nära och kära.

Resten av publiken stod och köade för en kopp kaffe eller en varmkorv i väntan på att semifinalen Kanada-Finland skulle börja.

Men det som hände efter det spräckte damhockeybubblan för gott.

Underhållande spel nyckeln

Under tredje perioden i semifinalen kom biljettförsäljningen till söndagens final igång på allvar. Hittills hade man mer eller mindre kunnat få en biljett till vilken match som helst vid dörren, men inte nu längre.

Alla ville plötsligt se Damlejonen. Varför? För att finalen var en historisk bedrift? För att finländarna är ett framgångstokigt folk?

Svaret är enkelt: Nivån på damhockeyn är nu tillräckligt hög också i Finland för att den stora publiken ska bry sig. För att fylla ishallar räcker det inte att drabbningarna mellan USA och Kanada är fartfyllda och underhållande.

Viivi Vainikka jublar efter ett mål
Viivi Vainikka en kugge i juniorkedjan som gladde framför allt under början av VM. Viivi Vainikka jublar efter ett mål Bild: Emil Hansson / AOP ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019,Viivi Vainikka

Utvecklingen inom damhockeyn under de senaste åren har varit enorm. Farten i spelet har ökat, spelarna har fått bättre förutsättningar att träna professionellt, nya unga talanger bubblar under ytan och några lyckas ta plats i landslaget.

Och det känns inte alls fel eller fånigt att jämföra kedjan Hakala - Vainikka - Holopainen med Aho - Laine - Puljujärvi.

En liknande boom skulle inte ha varit möjlig i Tavastehus för tio år sedan. Visst fanns talangerna Karvinen, Hiirikoski och Räty med redan då, men tempot i matcherna var ett helt annat.

Tro mig, jag var där.

Bättre än någon trott

Idrottsligt är grenen nu en produkt med ett marknadsvärde. Och så kommer finaldrabbningen som tar damhockeyn till nya höjder. Till något ingen av spelarna på isen hade vågat drömma om. Miljonpublik på tv och fullsatt ishall.

Vad gör Damlejonen då? Levererar.

Jag tror att ganska få av dem som var på plats hade trott att matchen skulle stå 1–1 efter ordinarie speltid. Själv såg jag fram emot en fin avslutning på turneringen där Finland tar en historisk VM-silvermedalj. Men sättet på hur det hela gick till kommer ingen att glömma.

Pasi Mustonen under dam-VM 2019.
Pasi Mustonen ledde Finland till historisk bedrift. Pasi Mustonen under dam-VM 2019. Bild: Yle/Tomi Hänninen Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019,Pasi Mustonen

Världsmästare i åtta minuter och så kommer en videodomare och förstör festen. Kepsarna hade redan delats ut. Handskar, hjälmar och klubbor låg utspridda på isen.

Åtta minuter är en lång tid. Man hinner gå från det euforiska glädjeruset till en lätt spänd förväntan. Man hinner tänka att drömmar kan gå i uppfyllelse. Så öppnas avgrunden. Målet är bortdömt – och det var inte ens ett aprilskämt.

Världsmästare i folkets hjärtan

Sättet på hur spelarna tacklade chockbeskedet visar hur starkt sammansvetsat laget är. Det såg ut som om de var ännu mer fokuserade än tidigare. Publiken levde med på ett sätt som jag aldrig förut upplevt i damhockeysammanhang.

Egentligen kanske Damlejonen och finländsk damishockey har en större nytta av detta, som folkets breda led upplever som ett justitiemord. Skulle det ha blivit en seger hade det blivit fest, medaljkaffe och så tillbaka i vardagen.

Men nu lever den här matchen vidare i medierna, på sociala medier, vid kaffebordet på arbetsplatserna, i morgonbussen. Överallt. Alla som inte ännu har sett Petra Nieminens segermål letar fram klippet. Alla har en åsikt.

Damlejonen var finalens moraliska segrare. Världsmästarna utan guldmedalj, men världsmästare i folkets hjärtan.

Steget från att ha varit en i praktiken icke existerade idrottare till en idrottare som finns i alla finländares hjärtan är enormt. Om ett år hålls VM i Kanada. Kommer intresset för Damlejonen att bära hela vägen, eller blir det här en "one-hit wonder"?

Mycket hänger på hur den omtalade hockeyfamiljen tar hand om sina nya hjältar. Ser klubbarna flick- och damspelarna fortfarande mest som en utgiftspost, eftersom man inte kan räkna med feta ersättningar till moderklubben ifall de tecknar ett proffskontrakt, eller finns det andra värden som kan bli viktiga i en alltmer jämställd värld?

Än så länge är ändå VM 2019 i Esbo Damlejonens eget never forget.

Läs mera:

Damlejonen är folkets mästare: "Final av mytiska proportioner i paritet med Mieto-Wassberg"

Det är en förlust som går rakt in i den finländska folksjälen. Damlejonen har nu ett eget kapitel i boken om bittra finländska nederlag. Yle Sportens podd korar ändå laget till folkets mästare efter VM-silvret i hemmaturneringen.

Läs mera:

Ringde videodomaren till Trump? Experten skjuter ner konspirationsteorierna och ger Damlejonen full tia: ”Vi har äntligen brutit barriären”

En domartabbe stoppade Finland från ett sensationellt VM-guld i ishockey, säger Yle Sportens expertkommentator Merita Bruun. Men Damlejonens fantastiska turnering innebar ändå ett rejält genombrott för grenen i Finland.

Läs mera:

Profilerna och experterna så gott som ense, Finland borde ha vunnit VM-guld – men IIHF vägrar backa: ”Så här kan det gå i ishockey”

Gulddrömmen krossades på värsta möjliga sätt. Efter att redan ha pangat in pucken i förlängning fick Damlejonen se sig besegrade efter straffar. Rätt? Absolut inte, säger de flesta – men det internationella ishockeyförbundet står fast vid slutresultatet.

Läs också