Hoppa till huvudinnehåll

Lojobon Slunga-Poutsalo med stormsteg in i riksdagen

Riikka Slunga-Poutsalo ikkunan äärellä.
Riikka Slunga-Poutsalo har ett brett stöd också utanför den egna hemstaden Lojo. Riikka Slunga-Poutsalo ikkunan äärellä. Bild: Nella Nuora / Yle Riikka Slunga-Poutsalo,Sannfinländarna

- Jag har inte alls haft tid att föra personlig kampanj, säger Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo.

Hon säger att all hennes tid har gått åt till att driva partiets kampanj.

Hon blev ändå invald med god marginal. Av Lojokandidaterna samlade hon flest röster: 4 247 stycken.

På hemmaplan fick hon dock se sig besegrad av Socialdemokraternas Joona Räsänen som trots det stannade på en suppleantplats.

Riikka Slunga-Poutsalo fick ungefär hälften av sina röster i hemkommunen Lojo och andra hälften från andra delar av Nyland.

"Västnylands sak är vår"

Hon säger själv att hon vill hålla den västnyländska fanan högt:

- Jag vill förstås jobba för Västnyland och jag tycker att vi borde lyfta regionens anseende.

Ursprungligen gick hon med i politiken för att arbeta för utbildningsfrågor och särskilt specialundervisning står henne varmt om hjärtat.

Desto mera har hon inte funderat på vad hon vill lyfta fram som riksdagsledamot.

- Jag har inte hunnit fundera så mycket eftersom valkampanjen med Europavalet börjar genast i morgon, sade Slunga-Poutsalo på valkvällen.

Siktar på regeringen

Slunga-Poutsalo kommer att fortsätta som partiets partisekreterare till slutet av juni.

På tal om regeringsförhandlingar säger hon att Sannfinländarna definitivt är med och förhandlar om en plats i regeringen.

- Nu när skillnaden mellan största och näststörsta partiet är en riksdagsledamot är det nog viktigt att man beaktar folkets åsikt. För vårt partis del börjar vi nog föra förhandlingar redan i morgon, men lätt kommer det inte att bli, säger Slunga-Poutsalo.

Jukka Sassi vid grillen på sin valvaka
Jukka Sassi var själv uppställd och fick 1743 röster. Jukka Sassi vid grillen på sin valvaka Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Sannfinländarna,jukka sassi

Slunga-Poutsalo firade inte valseger i Lojo utan i Helsinfors med rikspolitiker från partiet.

På Sannfinländarnas egen valvaka i Lojo var däremot Jukka Sassi värd. Den hölls på en krog i centrum av Lojo och där bjöds på grillkorv och chips. I baren försåg sig gästerna med öl.

Sassi var också själv kandidat i valet och han är nöjd med sina drygt 1700 röster trots en valbudget på under tusenlappen.

- Sannfinländarna gjorde ett så här bra resultat för att vi blev utsparkade ur regeringen år 2017, säger Sassi.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val