Hoppa till huvudinnehåll

Mikko Ollikainen ödmjuk, glad och taggad: "Vill jobba för vardagen på landsbygden"

Mikko Ollikainen på valvaka riksdagvalet 2019
Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen gjorde ett mycket bra val. Mikko Ollikainen på valvaka riksdagvalet 2019 Bild: Yle/Filip Sten val,riksdagsval,mikko ollikainen

Det är en i det närmaste förbluffad Mikko Ollikainen (SFP) som får ta emot ryggdunkningar, gratulationer och handskakningar då valkvällen lider mot sitt slut. 7750 röster är långt fler än han vågat hoppas på och biljetten till riksdagen är säkrad med marginal.

Ollikainen säger att han vill jobba för landsbygden och för Österbotten, ett landskap som han anser att regeringen Sipilä glömde.

Ollikainen har fört en synlig och aktiv kampanj och den här gången, tredje gången gillt, gick det vägen. Med långt större marginal än han hade väntat sig.

- Jag är nästan mållös. Man blir ödmjuk och tacksam. Och det gör ju att jag vill satsa desto hårdare framåt, säger Ollikainen.

Hoppa över Twitterpostning

Under valkvällens gång fick han överge den matematik han varit förberedd på.

- Jag hade räknat med att det borde börja med en sexa för att räcka till tredje mandatet, och så tänkte jag att om det går riktigt riktigt bra så räcker det till sju tusen röster. Att det skulle bli över 7700 röster hade jag aldrig kunnat drömma om.

"Regeringen Sipilä glömde Österbotten"

Ollikainen är också mycket glad över den spridning som finns geografiskt bland hans väljare. Rösterna kommer från såväl mitten som nord och syd i Vasa valkrets. och han säger sig vilja jobba all-österbottniskt.

- Det jag allra mest vill jobba för är landsbygden och den vardag vi har på landsbygden. Och för Österbotten, det landskap jag uppfattar att regeringen Sipilä glömde.

- Vi har hela tiden tvingats försvara oss. I allt från sjukhusfrågan till svenskan och Riksåttan. Det här är sådant som påverkar oss alla på ett konkret plan och som jag tycker att vi ska jobba för.

Mikko Ollikainen skålar på valvakan 2019.
Mikko Ollikainen skålar på valvakan 2019. Bild: Yle/Filip Sten val,Riksdagsvalet i Finland 2019,mikko ollikainen

Ollikainen medger att valresultatet med många jämnstarka partier kan göra att det blir knepiga regeringsförhandlingar som tar längre än vanligt, men han tror och hoppas att SFP ska sitta i regeringen under kommande valperiod.

- Med det valresultat vi har så tycker jag att vi bör sitta i regeringen och jag tror vi har goda möjligheter till det.

Valperiodens stora utmaning - vården

Ollikainen är inställd på att valperioden kommer att föra med sig stora utmaningar.

- Vi borde på allvar snacka utbildningsfrågor tycker jag. Det är en nyckelfråga om vi ser till att vi är konkurrenskraftiga.

Ollikainen nämner också miljöfrågorna som han tror att kommer att fortsätta ta plats också efter valkampanjens slut. Och så den kanske svåraste frågan av dem alla, vilken typ av vårdlösning nästa regering väljer att arbeta för.

- Jag tror nog att en parlamentarisk arbetsgrupp vore rätt väg att gå i vårdfrågan. Vi behöver mera eftertanke och vi behöver jobba på lång sikt. Lösningarna kanske måste tas fram etappvis.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten