Hoppa till huvudinnehåll

Publiksuccé och stora bonusar – Damlejonen har mycket att glädja sig över trots att det var svårt att le efter finalförlusten: ”Då blir det ett vunnet silver”

Publik firar under dam-VM 2019.
Publiken hittade Damlejonen. Publik firar under dam-VM 2019. Bild: Tomi Hänninen Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019,VM i ishockey för damer

Dam-VM i ishockey 2019 slutade i tårar för Damlejonens del. Men trots det hjärtekrossande slutet på säsongen finns det orsak att vara nöjd med hemmaturneringen – både ur ett publik- och spelmässigt perspektiv.

– Det finns inga ord, sammanfattar Ronja Savolainen för Yle Sporten strax efter nederlaget.

Guldet rann ut i sanden på söndagskvällen för Damlejonens del. Det avgörande målet dömdes bort efter videogranskning – ett domslut Savolainen ”inte tänker kommentera i media” – och i straffläggningen var USA starkare.

Det blev en tårögd avslutning på säsongen.

– Jag kan nog inte vara jätteglad just nu. Men samtidigt har ingen av oss spelat VM-final tidigare. Resan hit har varit något jag kommer att minnas resten av livet. Jag tror att vi efter en tid kommer att kunna minnas just det – resan – och inte den här finalen. Då blir det ett vunnet silver, påpekar ändå veteranen Riikka Sallinen.

Hon får medhåll av sin stjärnback.

– Jag är jävligt stolt över varje individ i det här laget. Vi skrev ändå historia, säger Savolainen.

Ronja Savolainen.
Ronja Savolainen kunde inte stoppa tårarna efter finalförlusten. Ronja Savolainen. Bild: Tomi Hänninen Ronja Savolainen

Sallinen anser också att Petra Nieminens mål i förlängning borde ha stått. Men samtidigt visade Damlejonens reaktion på domslutet hur starka de mentalt var.

– Då de som bestämmer säger att det inte är mål så är det inte något vi kan göra åt saken. Det var bara för oss att plocka upp vår utrustning från isen och fortsätta spela. Det var ingen lätt situation, men vi lyckades jättebra, säger hon.

Sammanlagt 50 000 pers såg VM på plats och ställe

Publikmässigt blev hemma-VM en succé. Den totala åskådarmängden på plats och ställe var 51 247 personer – en ökning på över 30 000 i jämförelse med dam-VM i Plymouth i fjol.

Ishockeyförbundet hade ändå lagt upp ett mål på 80 000 – 100 000 åskådare för turneringen, vilket innebär att förbundet kommer att gå back något under 100 000 euro, berättar turneringens generalsekreterare Tuula Puputti för Yle.

– En av utmaningarna var att antalet deltagande lag utökades från åtta till tio just i år. Samtidigt ville vi också att det skulle vara så lätt som möjligt för alla att se matcherna på plats och ställe och sålde därför biljetter väldigt billigt, berättar hon.

Också tv-publiken följde med Damlejonens turnering i stor utsträckning. Trots att finalen spelades samtidigt som rösterna i riksdagsvalet räknades såg genomsnittliga 723 000 personer dramat mellan Finland och USA på tv.

Förbundet kommer också att belöna samtliga spelare i silverlaget med en medaljbonus på 5 000 euro per person, uppger STT.

En stor summa för alla damspelare, påpekar Riikka Sallinen. Dessutom kan publiksuccén bidra till att allt flera flickor vill börja spela ishockey.

– Att få se sådana här matcher brukar nog tända gnistan. Man tänker för sig själv att där vill jag också vara, säger hon.

Hovi lägger av – hur är det med Sallinen?

Samtidigt som VM-succén i bästa fall kan fungera som startskottet för något nytt innebär det också slutet på fina karriärer.

Venla Hovi skriver på Twitter att hon nu gjort sitt som ishockeyspelare.

– Ärligt talat bryr jag mig inte ens om resultatet och vad som hände, vårt lag var guld värt och det kommer jag alltid att minnas. Vår insats betyder mycket mer än vilken valör medaljen har, skriver Hovi.

Hur är det med Riikka Sallinen?

– Vi får se. Jag låter tiden gå litet och bestämmer mig sedan. Det här var en bra början för våra unga tjejer, det är deras tid att ta över nu, säger hon.

Se Riikka Salinen och den svåra konsten att lägga av i Sportliv på Yle Arenan:

Läs också