Hoppa till huvudinnehåll

Ramieza Mahdi och Sari Somppi hungrar efter mer – "nu är det bara att jobba vidare"

Sari Somppi och Ramieza Mahdi
Varför valde österbottningarna inte in fler kvinnor, frågar sig Sari Somppi (SFP) och Ramieza Mahdi (SFP) Sari Somppi och Ramieza Mahdi Bild: Yle val,sari somppi

Valkampanjen gav mersmak för Ramieza Mahdi och Sari Somppi, två av SFP:s kandidater i Vasa valkrets. Båda tror på de frågor de drivit i den här kampanjen och vill jobba vidare på samma spår. Men varför har österbottningarna inte valt in fler kvinnor, undrar de.

Mahdis kampanj gick under sloganen "Ett Finland för alla" och den tycker hon att hon fått gehör för.

- Finland präglas av mångfald idag och det behöver synas i politiken, i riksdagen och i alla beslutsfattande organ, säger Mahdi.

Mahdi, som själv fick 503 röster, är strålande glad över att SFP gått framåt i valkretsen och åter går fyra ledamöter starkt in i riksdagen.

- Mänskliga rättigheter och jämställdhet ligger mig nära om hjärtat, och jag är stolt över mitt parti som också jobbar för de här frågorna.

Ramieza Mahdi på SFP:s valvaka i Vasa.
Ramieza Mahdi på SFP:s valvaka i Vasa. Ramieza Mahdi på SFP:s valvaka i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk Riksdagsvalet i Finland 2019,Svenska folkpartiet i Finland,Ramieza Mahdi

Samtidigt medger Mahdi att det inte alla gånger har varit lätt att ställa upp under epitetet invandrarkandidat. Hon har blivit besviken över att invandringsfrågorna diskuteras på ett enligt henne ociviliserat sätt.

- Ofta pratar man över huvudet på oss, som om vi inte vore där, som om vi vore materiella ting, säger Mahdi.

- Under kampanjen har jag också fått mycket negativa kommentarer om att jag inte hör till det här samhället. Såklart gjorde det mig ledsen ibland, men så tänkte jag att ingen ska tala om för mig vilken plats jag får ta.

Kämpar för att nästa generation kvinnor ska kunna ta sig fram

Mahdi vet att det har stor betydelse vilken typ av rollmodeller unga invandrartjejer har bland de kvinnor som nu tar sig fram, inte minst inom politiken.

- Jag och vi kämpar för att nästa generation kvinnor ska se att det går att ta sig fram och skapa något.

Mahdi tycker också att kvinnliga kandidater får kämpa extra hårt för att vinna röster.

- Av våra fyra invalda är bara en kvinna. Det känns lite vemodigt.

Trots det känner Mahdi att arbetet med kampanjen har gett mersmak och hon är beredd att återkomma.

- Absolut, jag vill framåt. Jag tror på det här.

Mahdi får medhåll av partikamraten Sari Somppi, som också hon ställde upp i ett riksdagsval för första gången. Somppi gjorde ett ytterst gott val med 2242 röster.

- Jag hade lagt ribban väldigt högt och nådde inte dit. Samtidigt är jag realist och inser att jag ställt upp för första gången, säger Somppi.

Somppi har ändå på känn att kvinnorna får jobba extra för att ta sig fram i politiken.

- Jag har ju insett att det kanske är svårare som kvinna att komma fram.

Sari Somppi.
Sari Somppi i vimlet på valvakan. Sari Somppi. Sari Somppi

Somppi har studerat bland annat i Malmö och i Stockholm och ser klara skillnader hur jämlikhetsfrågor drivs, tolkas och vinner gehör i Sverige jämfört med på hemmaplan.

- Här hemma i Österbotten röstar vi in minst kvinnor i hela landet.

Men lika lite som Mahdi tänker Somppi låta den personliga besvikelsen punktera vägen framåt.

- Jag fick ju verkligen massor med röster, nu är det bara att jobba vidare!

- Vi ser ju att Anna-Maja Henriksson till exempel är en kvinna som drar otroliga mängder röster, och det ger mersmak för oss alla. Jag är nog väldigt hungrig framåt, säger Somppi.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten